Spousta lidí nedbá na svou hladinu cholesterolu a někteří si ji ani nehlídají. Abyste udrželi hladinu cholesterolu ve správných hodnotách, zařaďte do jídelníčku několik potravin.
Vysokou hladinu cholesterolu má v dnešní době hodně lidí. Někteří jí pravidelně řeší se svým lékařem, jiní na ní nedbají. Vysoká hladina cholesterolu však může mít v lidském těle vliv na spoustu funkcí a může být zdraví nebezpečná. Nutriční specialistka Katherine Marengo potvrzuje, že cholesterol patří mezi takzvané tiché zabijáky, jelikož jeho vysoká hladina nemá žádné příznaky. Pokud tento problém nezačnou lidé řešit včas, mohou mít kvůli cholesterolu velmi nepříjemné komplikace.
Cholesterol může zabít
Vysoká hladina cholesterolu, která není žádným způsobem redukována, může mít za následek velmi vážné zdravotní potíže a v některých případech i smrt. Při vysoké hladině se cholesterol usazuje v cévách, což může vést k ucpávání tepen, selhání ledvin, mozkové mrtvici nebo například k infarktu. Je proto dobré si s vysokou hladinou cholesterolu nezahrávat a hlídat si ji.
Pravidelně navštěvujte lékaře
Nejjednodušším způsobem, jak monitorovat svou hladinu cholesterolu, jsou pravidelné preventivní prohlídky u lékaře. Při této prohlídce by vám měl váš lékař odebrat krev, a pokud byste měli hladinu cholesterolu vyšší, lékař vás na to upozorní a navrhne řešení, jak ji snížit. Díky těmto pravidelným prohlídkám také předejdete tomu, že o vysokém cholesterolu nebudete vědět a dozvíte se o něm až v době, kdy už bude pozdě.
Konzumujte tyto potraviny
K udržování správné hladiny cholesterolu vám pomůže i to, když do svého jídelníčku zařadíte některé potraviny. Jedním z nejlepších bojovníků s vysokým cholesterolem je například avokádo, které je plné mono-nenasycených mastných kyselin, jež pomáhají kromě snížení cholesterolu také ke správné hladině cukru v krvi. Další skvělou potravinou jsou ovesné vločky, které obsahují spoustu vlákniny, díky které mají navíc skvělý vliv na váš metabolismus, spalování tuků a také snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Jezte mořské ryby
Ke snížení hladiny cholesterolu vám pomůže také konzumace ryb. Mořské ryby jsou jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, které přispívají k nižší hladině cholesterolu. Mezi takové ryby patří například losos, tuňák, makrela či sardinky. Konzumace ryb má zároveň pozitivní účinky na vaše srdce, jelikož jejich jezením předcházíte také různým srdečním onemocněním.
Dodržujte zdravý životní styl
Nejlepší prevencí k udržení zdravé hladiny cholesterolu je zdravý životní styl. Jezte tedy potraviny jako avokádo, ryby, ořechy, česnek či ovesné vločky. Vyhněte se kouření, konzumaci alkoholu a zařaďte do svého života pohyb. Díky všem těmto aspektům si udržíte cholesterol ve správných hodnotách a předejdete tak vážným zdravotním komplikacím v budoucnu. Jako bonus se pak budete i celkově lépe cítit a energie do každodenního života bude diametrálně odlišná.