Nahromaděním kyseliny močové v těle vzniká bolestivé onemocnění. Pro jeho léčbu je nezbytná úprava životního stylu, který doplní například zdravé nápoje.
Kyselina močová je přirozený odpadní produkt, který vzniká při trávení potravin obsahujících puriny. Ty se podle dietoložky Jillian Kubala nachází ve vyšším množství především v červeném mase a vnitřnostech, ale i v dalších potravinách.
Ukládání kyseliny močové v těle
Ve zdravém těle je kyselina močová odváděna pomocí ledvin z organismu pryč, ale v některých případech to není možné. To pak vede k její zvýšené hladině v krvi a následnému ukládání krystalů kyseliny močové v kloubech, šlachách a ledvinách. Tělo na to reaguje a vzniká bolestivé zánětlivé onemocnění zvané dna.
Příčiny onemocnění
Nejčastějším důvodem zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi bývá špatné stravování s přemírou potravin obsahujících puriny. Dalšími příčinami jsou obezita, dědičnost a některá onemocnění ovlivňující metabolismus a činnost ledvin.
Jak snížit množství kyseliny močové v těle
Pro zmírnění příznaků a léčbu dny je stěžejní dodržování jednoduchých režimových opatření, ke kterým patří:
- Úprava stravy – snížit příjem potravin bohatých na puriny a oxaláty (maso, vnitřnosti, většina ryb a mořské plody, luštěniny, pikantní koření, doslazované potraviny a veškeré polotovary), ale naopak navýšit příjem přirozené vlákniny, zeleniny a ovoce.
- Dostatek tekutin – pití především čisté vody a neslazených čajů. Spolu s vodou jsou močí z těla odváděny škodlivé látky.
- Nekouřit a omezit alkoholické nápoje – obojí snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla.
- Snížení tělesné hmotnosti – nadváha je velkým rizikovým faktorem pro vznik dny. Zvyšuje se při ní produkce kyseliny močové a současně se snižuje její vylučování ledvinami.
Zeleninové šťávy
Pitný režim můžete doplnit popíjením zeleninových šťáv a smoothie. Ideální jsou druhy, které obsahují nízké množství purinů. Například okurka působí močopudně, proto může pomoci rychlejšímu odvádění škodlivých látek z těla. Celer je také močopudný, a navíc obsahuje prospěšné látky podporující imunitní systém. Tuto dvojici doplní zázvor, který působí protizánětlivě a rovněž podporuje vylučování toxinů.
Šťáva z okurky, zázvoru a celeru
Doplněním správné životosprávy například tímto nápojem lze snížit hromadění kyseliny močové a její ukládání v kloubech, šlachách a ledvinách. Budete potřebovat:
- 1 středně velkou okurku
- 1 menší kořen zázvoru
- 2 menší kousky celeru
Okurku umyjte a nakrájejte na menší kousky. Celer a zázvor oloupejte a opláchněte. Všechny suroviny odšťavněte nebo přidejte trochu vody a rozmixujte do konzistence smoothie. Vychutnejte si tuto směs jako nápoj nebo jako menší svačinu.