Artritida je nepříjemné onemocnění, které se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Pokud nemocí trpíte, upravte svůj jídelníček a vyhýbejte se potravinám, které potíže zhoršují.
Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění. Onemocnět jím může každý, komu jeho imunitní systém bude ničit vlastní buňky. Spouštěčem bývá mimo jiné i bakterie Porphyromonas gingivalis, která žije v dutině ústní a na svědomí má parodontózu. Odborníci jsou v posledních letech toho názoru, že na vině bude i role střevního mikrobiomu. Lékařka Brenda B. Spriggs, MD radí svým pacientům s artritidou vyhnout se některým jídlům, aby se bolest ještě nezhoršovala.
Co je to artritida
Toto autoimunitní onemocnění vede k chronickému zánětu tkáně, jehož výsledkem je nevratné poškození kostí kloubů a chrupavek. Kromě nich ale revmatoidní artritida poškozuje i oči, srdce nebo plíce a vede ke vzniku respiračních a kardiovaskulárních nemocí. V důsledku nemoci lidé často marodí, protože jim způsobuje velké bolesti a ztuhlost kloubů. Jejich kvalita života je kvůli tomu snížena.
Proč se vyhýbat potravinám z čeledi lilkovitých
Čeleď lilkovité zahrnuje velké množství zemědělsky využívaných druhů, jež jsou zdrojem potravin, koření nebo látek využívaných ve farmakologickém průmyslu. Některé druhy jsou i okrasné. Nás však budou zajímat především ty rostliny, jež se dají konzumovat. Mezi ně patří brambory, rajčata, papriky nebo lilek.
V rostlinách z čeledi lilkovité se nachází široké spektrum alkaloidů a glykoalkaloidů (například solanin). Alkaloidy ovlivňují metabolismus vápníku tím, že ho odstraňují z kostí a přenášejí do měkkých tkání. To je hlavní důvod, proč by lidé s onemocněním kloubů tyto potraviny neměli konzumovat.
Důsledná dieta napomáhá léčbě artritidy
U lidí, kteří trpí revmatoidní artritidou, výše uvedené alkaloidy zhoršují průběh nemoci. Pokud si chtějí zachovat pohyblivost kloubů a omezit důsledky onemocnění, tak je třeba se důsledně vyhýbat potravinám, jejichž základem jsou rostliny z čeledi lilkovitých.
Už jsme si řekli, že jsou to hlavně brambory, papriky, rajčata a lilek. Ale jedná se také o koření, jakým je kajenský pepř, dále artyčoky, šťovík, tabák. Některé prášky na spaní obsahují atropin a skopolamin a v prášcích do pečiva najdeme bramborový škrob. Zajímavostí je, že i vodka je nevhodná, protože se k její výrobě využívají brambory.