Naše plíce neovlivňuje jen vzduch, který dýcháme, ale také to, co jíme. Uznávaná lékařka sestavila seznam potravin, které našim plicím prospívají nejvíce.
Zdravé plíce jsou základem pro to, abyste se cítili co možná nejlépe. Všichni samozřejmě víme, že pro zdraví plic je velmi důležitý pohyb na čerstvém vzduchu, vyhýbání se cigaretovému kouři a jiným toxinům. Zajímavé ovšem je, že velmi důležitá je také naše strava. Renomovaná lékařka Brunilda Nazario sestavila seznam potravin, které našim plicím nejvíce prospívají.
Potraviny, které plicím nejvíce prospívají
- Potraviny s vysokým obsahem vlákniny: Co mají společného maliny, hrách, čočka a černé fazole? Všechny mají vysoký obsah vlákniny, která je pro plíce velice dobrá. Výzkumy naznačují, že lidem, kteří jedí více vlákniny, fungují plíce lépe než těm, kteří vlákniny moc nejedí. Mezi další potraviny bohaté na vlákninu patří celozrnné špagety, pečené fazole, chia semínka, quinoa, hrušky a brokolice.
- Káva: Kromě toho, že vám dodá energii, může ranní šálek kávy pomoci ochránit i vaše plíce. Káva je plná kofeinu a antioxidantů, které mohou být pro zdraví plic prospěšné. Výzkumy ukazují, že konzumace kávy může přispívat ke zlepšení funkce plic a chránit před onemocněním dýchacích cest. Kofein například rozšiřuje cévy a může pomoci snížit příznaky u lidí s astmatem. Přehled 15 studií navíc zjistil, že dlouhodobý příjem kávy je spojen s pozitivním vlivem na funkci plic a snížením rizika astmatu.
- Mléčné výrobky: Výzkum naznačuje, že pití mléka, konzumace sýrů, jogurtů a dalších mléčných výrobků může snížit pravděpodobnost úmrtí na rakovinu plic. Pokud na ně nejste alergičtí, jsou mléčné výrobky spojeny s protizánětlivými účinky.
- Celozrnné potraviny: Mezi celozrnné potraviny patří hnědá rýže, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, oves, quinoa a ječmen. Celozrnné potraviny mají nejen vysoký obsah vlákniny, která má antioxidační a protizánětlivé účinky, ale jsou také plné vitamínu E, selenu a esenciálních mastných kyselin, které jsou pro zdraví plic prospěšné.
- Bobule: Červené a modré plody, jako jsou borůvky a jahody, jsou bohaté na flavonoid zvaný antokyanin, který je silným antioxidantem. Výzkum naznačuje, že tento pigment může zpomalit přirozené zhoršení funkce plic ve stáří.
- Zelená listová zelenina: Pokud si na talíř dáte špenát, mangold a další listovou zeleninu, můžete snížit riziko onemocnění rakovinou plic. Jedna studie zjistila, že k tomuto účelu je obzvláště vhodné čínské zelí. Důvodem může být vysoký obsah karotenoidů, které mají antioxidační účinky.
- Rajčata: Rajčata jsou nejbohatším zdrojem lykopenu, který je spojován se zdravím plic. Konzumace rajčat a rajčatových výrobků, jako je rajčatová šťáva, může zlepšit zánět dýchacích cest, pokud trpíte astmatem, a může snížit pravděpodobnost úmrtí, pokud máte chronickou obstrukční plicní nemoc. Výhody konzumace rajčat jsou ještě výraznější u lidí, kteří dříve kouřili.
Které další potraviny byste do seznamu zařadili?
Zdroj: WebMD
84 lidí právě čte
Poradna
|
PŘEČTENÍ: 9076
Výživa
|
PŘEČTENÍ: 5302
Výživa
|
PŘEČTENÍ: 7902