Když se řekne jitrocel, jistě se vám vybaví jitrocelový sirup, který výborně pomáhá na kašel. Jitrocel má více účinků, podporuje trávení a dokáže léčit žaludeční vředy.
Jitrocelů existuje více druhů, nejléčivější je jitrocel kopinatý, který má ploché, špičaté listy s výraznou žilnatinou. Jitrocel patří k nenáročným rostlinám, najdete ho proto na sídlištích, dvorech, u cest, na loukách, pastvinách i v lesích. Už od pradávna znají lidé jeho léčivou moc. Však i vy si jistě vzpomenete na jitrocelový sirup proti kašli.
Jitrocel a jeho léčivé vlastnosti
Listy jitrocele obsahují tříslovinu, pektiny, kyselinu citronovou a fytoncidy (antibakteriální sloučeniny) a velké množství vitamínu C. Jitrocel pomáhá proti kašli, astmatu i tuberkulóze. Kromě toho pomáhá s čištěním organismu i krve. Podporuje chuť k jídlu a dají se s ním ošetřit všechny druhy ran – škrábance, drobná říznutí i kousnutí a pomáhá tlumit svědění a bolest při vosím nebo včelím bodnutí. V přírodní kosmetice se používá proti akné a pupínkům.
Recept proti žaludečním vředům
Jitrocel dokáže zlepšit trávení. Pomáhá vyléčit žaludeční a dvanáctníkové vředy. Jitrocel větší je nejlepší mletý, protože tak se vám bude lépe trávit a uvolní se z něj snadněji prospěšné látky.
Co budete potřebovat?
- 300 gramů listů jitrocele
- a 1 kilogram lučního medu.
Postup přípravy receptu:
- Listy jitrocele (vybírejte mladší listy) omyjte a nechte oschnout.
- Suché listy namelte mlýnkem na maso.
- Vložte namleté listy do zavařovací sklenice a smíchejte s medem.
- Nechte odstát přes noc.
Aplikace a dávkování:
Výslednou směs můžete použít k léčbě kašle, žaludečních vředů a k podpoře trávení. Užívejte jednu polévkovou lžíci ráno před jídlem, dokud vám nedojde připravená směs. Zevně používejte k hojení ran. Diabetikům prospívá posypat nanesenou směs navíc kurkumovým práškem a převázat ránu obvazem. Směs uchovávejte v chladnu, nejlépe v lednici.
Proč a jak vznikají žaludeční vředy?
Podkladem pro vznik žaludečního vředu je poškození sliznice žaludku. Objevují se hlavně v horní třetině. Narušením sliznice chybí ochrana proti trávicím šťávám. Pokud se vřed prožere skrz žaludeční stěnu, může žaludeční obsah proniknout do břišní dutiny a způsobit zánět břišní tkáně, v horším případě náhlou příhodu břišní.
Důvodů, že se vám v žaludku vytvoří vřed, je více. Roli hrají nadměrná sekrece žaludečních kyselin, poruchy krevního oběhu, stres a některé léky. Riziko nemoci je vyšší u kuřáků, u lidí pracujících ve směnném provozu nebo vykonávajících náročné povolání. Nezdravý a uspěchaný životní styl vznik vředů jen podporují. Zpomalte, nic vám neuteče. Budete-li stále spěchat, uteče vám zdraví.
Jako prevenci jezte banány. Ochrání před vznikem vředů.