Potraviny, které ovlivňují vstřebávání a účinek léků. Kdo pravidelně nějaké užívá, měl by se jim vyhnout obloukem

Některé potraviny a nápoje mohou výrazně ovlivnit vstřebávání léků. U některých léků je také nutné dodržovat jejich užívání před nebo po jídle.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Léky obsahují účinné látky, které ovlivní různé biochemické reakce v těle natolik, že mohou cíleně působit tam, kde je potřeba. Dle dietoložky Jillian Kubala, MS, RD také potraviny a nápoje pouze neprocházejí tělem, ale ovlivňují mnoho tělesných reakcí, které mohou být s léky protichůdné. Z toho důvodu je nutné při užívání léků eliminovat konzumaci těch potravin a nápojů, které mohou výrazně ovlivnit jejich fungování. V současné době neexistuje přesný seznam kontraindikovaných potravin a nápojů s jednotlivými léky, ale obecně je známý vliv u následujících.

Grapefruit a grapefruitová šťáva

Grapefruit je ovoce velmi bohaté na prospěšné živiny. Současně s tím ale obsahuje i látky, které mohou inhibovat enzym zodpovědný za rozklad mnoha léků i toxinů. Z toho důvodu může grapefruit, ale i grapefruitová šťáva zesílit nebo naopak snížit účinnost některých léků. Není nutné se grapefruitu striktně vyhýbat, ale konzumovat ho v míře a s dostatečným časovým odstupem po užití léků.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potraviny obsahující lékořici

Lékořice v jakékoliv formě obsahuje látku glycyrrhizin, která má svým působením v těle schopnost zvyšovat krevní tlak a snižovat hladinu draslíku. Nedoporučuje se konzumovat především při vysokém tlaku, ale ani při užívání léků na snížení krevního tlaku.

Brusinky a produkty z nich

Brusinky obsahují flavonoidy, z nichž některé mohou inhibovat enzym zodpovědný za metabolismus léčiv. Například při užívání antikoagulancií, kterými se předchází vzniku trombózy, může častá konzumace brusinek zvýšit riziko vzniku krevní sraženiny. Opět ale není nutné je zcela vyřadit ze svého jídelníčku, ale konzumovat je uvážlivě.

Multivitamínové doplňky

Vitamíny, minerály a další bioaktivní látky jsou pro tělo potřebné, ale stejně tak je v těle důležitá jejich rovnováha. Všechny tyto látky ovlivňují tělesné funkce, ale i vstřebávání a účinnost léků. Veškeré doplňky stravy by měly být užívány s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Známá je například kontraindikace vitamínu K1 a potravin bohatých na tento vitamín při užívání léků ovlivňující srážlivost krve, především warfarinu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kofein a alkohol

Veškeré nápoje s kofeinem, včetně kávy a energetických nápojů, ale i potraviny, například energetické tyčinky, mohou ovlivňovat vstřebávání léků. Nejčastěji způsobují jejich pomalejší vstřebávání, kdy posléze lék zůstává v těle dlouhou dobu. Alkohol výrazně snižuje účinnost všech léků a neměl by být při jejich užívání vůbec konzumován.

Užívání léků s jídlem

Při užívání léků si také důkladně přečtěte příbalový leták nebo se informujte u lékaře či lékárníka, jak se ovlivňují s jídlem. Některé léky je nutné pro správné vstřebávání užívat před jídlem, jiné zase po něm. Například léky na sníženou funkci štítné žlázy je nutné pro správnou účinnost užívat nalačno.

Jak jste upravili svůj jídelníček, když jste začali užívat léky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články