Stavu, kdy vaše pokožka po požití rajčat chytí oranžový odstín, se říká lykopenémie. Je to však právě lykopen, který z rajčat dělá tak zdravou zeleninu.
Kolik rajčat je příliš mnoho? Dokud odstín vaší kůže nevybočuje z obvyklé barevné škály, měli byste být v pořádku. Přebytek lykopenu, který tělo již nedokáže vstřebat, se totiž projevuje oranžovým zabarvením pokožky. Mimo rajčata lykopen obsahuje i řepa nebo třeba meloun. Jediné potíže, které vám tento stav přinese, jsou ale naštěstí jen estetického rázu. Rajčata, jak píše registrovaná dietoložka Jillian Kubala, jsou jinak velmi zdraví prospěšná.
Když je lykopen prospěšný
Zní vám tomato jako něco převzatého z italštiny nebo snad dokonce latiny? Ve skutečnosti slovo odkazuje na původní aztécký název xitomati. Jihoamerický původ rajčat latinské jméno (Solanum lycopersicum) nereflektuje, zato však objasňuje, proč se lykopenu říká lykopen. Oficiální název této látky tak vlastně vychází ze starobylého chybného úsudku, že jsou rajčata jedovatá. Lycopersicum totiž v překladu znamená „vlčí broskev“.
Možná však rajčata pojmenoval někdo, kdo si jejich nadměrnou konzumací přivodil oranžové dlaně. Moderní medicína ale ví, že lykopenémie je neškodná. Naopak, nedostatek lykopenu by měl mnohem horší dopady. Lykopen je totiž silný antioxidant, což znamená, že mimo jiné chrání vaše buňky před působením volných radikálů. Ty jsou spojovány například s předčasným stárnutím. Mnohé studie navíc ukazují, že lykopen v těle funguje silně protizánětlivě.
Když lykopen škodí
Ohrožené jsou především dlaně a chodidla. Za oranžové zbarvení může ukládání přebytečného lykopenu do svrchních vrstev pokožky. K tomuto stavu může dojít, když lykopen suplementujete, ale také, když to pravidelně opravdu hodně přeháníte s potravinou bohatou na lykopen. Kupříkladu tedy rajčaty. Protilék je nabíledni: omezit příjem lykopenu. Jelikož ale neobvyklé zbarvení kůže může indikovat i jiné potíže, třeba žloutenku, je lepší vyhledat lékaře.
Rajčatový džus: Ano nebo ne?
Kromě lykopenu rajčata obsahují úctyhodné množství zdraví prospěšných látek. Z vitamínů jsou to A, B i C a z minerálů hořčík a draslík. Unikátní kombinace přináší mnohé zdravotní benefity. Pravidelná konzumace rajčat (v tom správném množství) tak například může snížit riziko srdečních chorob či rakoviny prostaty. Rajčatový džus představuje jednoduchou cestu, jak do jídelníčku zařadit více rajčat, pokud s příjmem zeleniny máte problém.
Je nicméně potřeba dát si pozor na složení. Přidaná sůl zbytečně navýší denní příjem sodíku a může tak přispět ke zvýšenému krevnímu tlaku. Džus obsahuje méně vlákniny než celá rajčata, takže se dobrovolně ochuzujete o velké množství jejích zdravotních benefitů. Rajčatový džus by také měli zvážit osoby, které trpí na kyselý reflux. Naopak, pokud kouříte, je džus ideálním způsobem, jak doplnit tolik potřebný vitamín C.