Populární potraviny představující během léta fatální zdravotní riziko. Nevystavujte své tělo nevědomky toxickým látkám

Léto je období plné grilování, pikniků nebo obědů pod širým nebem. Některé potraviny bohužel v teplém počasí opravdu nejsou bezpečné.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Je faktem, že třeba i s malým nárůstem teploty se například v Austrálii zvyšuje riziko otravy jídlem. U nás sice nejsou teploty tak vysoké, ale letošní léto je i u nás opravdu horké.  Navíc je to také období, kdy máme největší tendence se bavit. Je více pikniků, obědů a party. To ale bohužel také znamená, že mnohdy necháme jídlo napospas přílišnému teplu. A přesně v tomto okamžiku začne hrozit otrava jídlem.

Pokud se otrávíte jídlem, může to skončit smrtí

Nejvíce ohroženou skupinou jsou malé děti a těhotné ženy. Ohroženi jsou ale také starší lidé a lidé se sníženou imunitou nebo se srdečními potížemi. Pokud se někteří z nich otráví jídlem, může to pro ně mít fatální následky. Zde jsou potraviny, kterým se v létě raději vyhýbejte. Když ne úplně, tak je aspoň nevystavujte na slunci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Žlutý meloun

Žlutý (Sladký) meloun pochází původně z Asie. Poslední dobou je to i u nás velmi oblíbené ovoce, zejména proto, že se skvěle hodí do všelijakých ovocných salátů. Bohužel mají slabší slupku než vodní melouny, a proto se do dužiny může snadno dostat velké množství bakterií, a to rozhodně není dobré.

iZdroj fotografie: Pixabay

V roce 2016 byly tyto melouny dokonce spojovány se salmonelou. Pokud se rozhodnete koupit si žlutý meloun, dejte ho hned po příjezdu domů minimálně na dvě hodiny do ledničky. Tím se zbavíte alespoň některých bakterií. Jinak meloun snězte okamžitě, a když ne, nezbyde vám nic jiného, než ho pro jistotu a své zdraví vyhodit.

Uzené salámy a uzený losos

Salámy, jako je třeba prosciutto, jsou velice oblíbené hlavně pro jejich snadnou přípravu a servírování. Na talíři totiž vypadají opravdu luxusně. To samé platí o uzeném lososovi. Pokud je ale ponecháte déle než dvě hodiny mimo lednici, určitě už je nejezte. Mohlo by vám to způsobit otravu. Ohrožené skupiny lidí by se konzumaci těchto uzenin měli vyhnout úplně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kupované listy salátů

Salát v krabičkách a další kupovaná zelenina mají obvykle na štítku napsané datum spotřeby. Tím pádem je jasné, že po tomto datu byste je rozhodně neměli otevírat ani jíst. Každopádně se doporučuje tuto balenou zeleninu spotřebovat do 24 hodin, poté by už nemusela být bezpečná.

Syrová vejce

Většina lidí ví, že hlavně kupovaná vejce s sebou přinášejí rizika a určitě by se neměla konzumovat syrová. V dnešní době je stále populární tatarský biftek, do kterého se právě syrová vejce přidávají. Vajíčka by ale měla být určitě domácí, protože ta v sobě nemají tolik škodlivých látek jako právě vajíčka kupovaná.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Syrová vejce mohou být kontaminována salmonelou, a tím pádem mohou být zdrojem otravy jídlem, pokud nebyly správně a dostatečně uvařené. Ohrožená skupina lidí by se měla vyhnout například majonéze, nebo třeba i tiramisu. A pozor na to, abyste si po manipulaci se syrovými vejci vždy umyli ruce!

Zdroj: Sbs

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články