Léčivý plevel rostoucí na každé české zahradě. Bojuje proti rakovině, zánětům a ozdravuje játra. Při konzumaci buďte ovšem opatrní

Pampeliška není nijak vzácnou květinou, vyskytuje se téměř na každé zahradě. Málokoho ale napadne, že může být prospěšná pro naše zdraví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Její účinky využívali lidé k léčbě nemocí již několik století před námi. Rozvojem vědy a farmacie se od přírodních zdrojů léčivých látek upustilo, a proto se zapomnělo i na to, že tato květina je zdraví velice prospěšná. Pampelišku snadno poznáme, její květy jsou jasně žluté a roste téměř po celém světě. K léčebným účelům můžeme využívat její listy, stonek, květ, ale i samotný kořen. 

Bohatý antioxidant se zdravotními výhodami

Samotná rostlina obsahuje velké množství antioxidantů. Ty jsou dobré na snížení vlivu škodlivých radikálů, které naše tělo přirozeně produkuje. Radikály se podílejí na stárnutí buněk, ale také na rozvoji určitých nemocí. Beta karoten, který je v pampeliškách obsažen, naše tělo chrání před poškozením. Další antioxidant, polyfenol, je obsažen v jejím květu. Konzumace pampelišek dokáže snižovat hladinu cholesterolu, jak dokazují testy na králících a myších. 

iZdroj fotografie: PexeIs

Pampeliška přispívá k regulaci cukru v našem těle. Od roku 2006 probíhá rozsáhlý výzkum, který se snaží potvrdit její účinky na zmírnění příznaků diabetu 2. typu. Výtažky z pampelišky také mohou pomoci se snížením zánětu v těle. Studie těchto účinků byla prováděna na zvířatech, prokazatelné výsledky na lidech zatím nejsou k dispozici. Stejně tak je to s vlivem pampelišky na krevní tlak. Jsou totiž výborným zdrojem draslíku, který krevní tlak dokáže snižovat. 

Pomocník při hubnutí, ale i při problémech s trávením 

Pampeliška má pozitivní vliv na metabolismus sacharidů, a může nám tak pomoci s hubnutím. Omezuje totiž schopnost našeho těla vstřebávat tuky. Základní studie potvrzují, že pampeliška je schopna omezit růst některých druhů rakovinných buněk. Tato oblast ale není zcela prozkoumána, a je tedy zapotřebí provést další výzkumy. Studie byla doposud provedena na rakovinných buňkách tlustého střeva, slinivky a jater. 

iZdroj fotografie: PexeIs

Stále více důkazů o prospěšnosti pampelišek ale existuje v oblasti imunitního systému. Jejich pravidelná konzumace ho totiž posiluje. Pampelišky mají značné antivirové, ale i antibakteriální vlastnosti. U zvířecích buněk dokonce výtažky z pampelišky dokáží omezit růst hepatitidy typu B. Již dříve ale byla tato květinka využívána jako výborný pomocník při trávicích obtížích. Pomoci nám může se zácpou, protože podporuje pohyb potravy v našich střevech. 

Dávejte si pozor při jejich sběru 

Jejich sběr ale není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Problémem pampelišek na zahradě nebo na volném prostranství je přítomnosti pesticidů, případně zvířecích výkalů. V obchodě si ale můžeme zakoupit pampeliškový kořen, a z něho si připravit kávu nebo čaj. Problémem ale je, že právě pampeliška může být významným alergenem. 

iZdroj fotografie: PexeIs

Při konzumaci pampelišek bychom měli být velmi pozorní. Reakce na ně může vzniknout i v případě, že jsme přecitlivělí na ambrozie, sedmikrásky, chryzantémy nebo měsíček. Pokud užíváme potravinové doplňky s obsahem pampelišek, je zapotřebí dodržovat údaje, které jsou uvedené na lahvičce. A jestliže máme otázky nebo si nejsme konzumací těchto doplňků jistí, je dobré poradit se s ošetřujícím lékařem. 

Zdroj: Medical News Today

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články