Nedávná vědecká studie přinesla vskutku zajímavý poznatek o surovině, která dokáže způsobit autoimunitní onemocnění různých typů.
Nejspíše většina lidí ví, že pod pojmem autoimunitního onemocnění si lze představit takovou nemoc, která je již nevyléčitelná a léky slouží zejména k jisté regulaci zdravotního stavu a kvality života postižené osoby. Méně lidí však již ví, že nejspíše i oni mají doma, a pravidelně konzumují potravinu, která takové onemocnění může způsobit. Oč se jedná a jakou návaznost mají jednotlivé suroviny na autoimunitu člověka? K odpovědím na tyto otázky se snažil propracovat vědec a lékař Robert. C Sharp, který společně s týmem kolegů vytvořil hodnotnou studii o této problematice.
Co jsou autoimunitní onemocnění
Autoimunitní onemocnění jsou zpravidla takové, při kterých imunita lidského těla reaguje na antigeny a struktury vlastního organismu, které v důsledku své činnosti poškozuje. Důvody vzniku takových onemocnění bývají různorodé, nejčastěji však mutace v genomech, či nesprávná funkce hormonů. Do jisté míry je většina těchto onemocnění ovlivněna právě geneticky, pohlavně (častěji se vyskytují u žen), ale může k nim docházet i vlivem infekcí, UV záření či chemickými látkami a některými druhy potravin.
Druhy autoimunitních onemocnění
Stejně jako i u jiných druhů onemocnění, i těch autoimunitních existuje celá řada typů a každé se vyznačuje zcela jinak. Existují však některé druhy, na jejich vzniku se podílí jedna běžná a snadno dostupná potravina, kterou má doma snad většina lidí. Jedná se například o Crohnovu chorobu, diabet 1. typu a revmatoidní artritidu a jejich vznik v lidském těle podporuje právě taková potravina, o které jsme od mládí slyšeli jen samá pozitiva. Řeč je o mléku a jeho přidružených produktech.
Mléko jako zdroj autoimunitních onemocnění
Ačkoliv se to může zdát možná jako paradox nebo dokonce nesmysl, skutečně bylo prokázáno že některé proteiny a látky obsažené v kravském mléku a výrobcích z tohoto produktu, mohou způsobovat genové změny, které v těle vedou právě k autoimunitním onemocněním. Podle studie vědců se může jednat o látky, které jsou obsaženy v léčivech pro hovězí dobytek, a jejich odstranění z mléka i masa skotu není zcela možné.
Konzumujete kravské mléko pravidelně, nebo dáváte přednost jeho rostlinným verzím?