Obyčejné potraviny účinně bojující proti zánětům v těle. Mají větší sílu než kupované vitamíny a doplňky stravy

Není zánět jako zánět – zatímco krátkodobě nemusí škodit, jeho dlouhodobé působení má prokazatelně negativní vliv na zdraví. Zjistěte, jak s ním bojovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zánět je běžnou součástí imunitní odpovědi těla. Jeho časté opakování nebo dlouhodobé působení na organismus však může vést k problémům a vzniku nemocí. Dobrou zprávou je, že existují určité potraviny, které vám mohou pomoci zbavit se zánětu a posílit obranyschopnost těla. Zařaďte do svého jídelníčku následujících šest potravin a nepříjemné záněty budou brzy minulostí.

Třešně

Počátkem června až začátkem srpna můžete sklízet nebo nakupovat jedny z nejlepších sezónních plodů přírody – čerstvé, sladké třešně. Nedávná studie zveřejněná v časopise Journal of Nutrition zjistila, že konzumace třešní může významně snížit markery zánětu v těle a pomoci předcházet chronickým zánětlivým onemocněním, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka, artritida a některé druhy rakoviny.

iZdroj fotografie: Depsitphotos

Luštěniny

Čočka, cizrna, hrášek a fazole jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Výzkum provedený na Penn State University uvedl, že konzumace 1 ½ šálku luštěnin denně (při dietě s nízkým glykemickým indexem a optimálním množstvím kalorií) pomohla snížit markery zánětu a zlepšila inzulínovou rezistenci. Další bonus? Jsou levné. Použijte luštěniny pro přípravu dipů, salátů, hlavních jídel nebo polévek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mango

Mango není jen ovoce nabité živinami a překypující barvou a chutí. Výzkumy ukazují, že toto tropické ovoce může být také silným bojovníkem proti zánětu. Studie provedená v roce 2013 zjistila, že sloučeniny v mangu zvané polyfenoly mohou inhibovat zánětlivou reakci v rakovinných i nerakovinných buňkách prsu. Kromě potenciálních protizánětlivých účinků je mango zdrojem více než 20 vitamínů a minerálů.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kurkuma

Toto koření se zlatým nádechem je již dlouho základem indické kuchyně a po tisíce let se také používá v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. Moderní věda ukazuje, že sloučenina nacházející se v kurkumě zvaná kurkumin může být zdrojem jejích léčivých účinků i účinným protizánětlivým prostředkem. Vzhledem k potenciálním výhodám boje proti zánětu vědci nyní zkoumají jeho použití u nemocí od revmatoidní artritidy a psoriázy po neurodegenerativní stavy, jako je Alzheimerova choroba.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zázvor

Zázvor se po staletí používá k léčbě nevolnosti a bolesti. Moderní výzkum odkryl i jeho potenciál zmírnit zánět. Jedna studie porovnávala účinky zázvorového extraktu s placebem u pacientů s osteoartrózou. Zázvor pomohl snížit bolest a ztuhlost kloubů o 40 procent oproti placebu. Pomáhá také snižovat neuronální zánět a související zhoršování paměti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Listová zelenina

Strava bohatá na listovou zeleninu je spojena s nižším výskytem některých druhů rakoviny, srdečních chorob a dalších onemocnění souvisejících se záněty. Tento typ zeleniny totiž má protizánětlivé účinky. Zaměřte se alespoň na 2 – 3 šálky zelených druhů zeleniny každý den a přidávejte je do omelet, polévek, smoothies a salátů.

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články