Těmito běžnými návyky stravování drasticky zvyšujete riziko vzniku rakoviny. Čemu se vyvarovat a jak zvýšit své šance na dlouhý život?

Dbejte na správnou životosprávu a vyhýbejte se určitým potravinám. Můžete tím totiž snížit riziko vzniku některého druhu rakoviny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rakovina je velice zákeřná nemoc. Někteří lidé dostanou rakovinu určitého orgánu i přesto, že žijí zdravě. Pravdou je pouze to, že čím dříve se na ni přijde, tím lépe se léčí. Ke vzniku určitého druhu rakoviny přispívá mnoho faktorů, které člověk většinou nemůže ovlivnit. Ovšem styl stravování a celkový přístup k životu, který přispívá ke vzniku rakoviny, ten už ovlivnit můžete.

Někteří lidé mají zvýšené riziko vzniku rakoviny

Podle vědců se předpokládá, že do konce tohoto století bude rakovina jednou z hlavních příčin úmrtí v každé zemi na světě. Z tohoto důvodu se lékaři zaměřují hlavně na prevenci rakoviny. Dnes již patří mezi hlavní priority v oblasti zdravotní péče. U člověka vzniká rakovina z mnoha důvodů. Riziko vzniku může ovlivnit i životní prostředí, ve kterém žije. Dále jsou tu faktory, jako například styl života nebo konzumace některých potravin. Vědci zjistili, že určité stravovací návyky zvyšují riziko vzniku rakoviny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Díky výzkumům mohli vědci zúžit okruh konkrétních potravin a stravovacích návyků, které jsou škodlivé. Zároveň varují, že výběr určitých surovin zvyšuje riziko vzniku určitých druhů rakoviny. I pití alkoholu může zvyšovat pravděpodobnost vzniku onkologického onemocnění. Rozhodně to platí pro častou konzumaci větších dávek. Určitě je lepší dopřát si jednu nebo dvě skleničky párkrát za týden. Ty mohou dokonce mít u některých jedinců pozitivní účinky na zdraví.

Potraviny zvyšující riziko rakoviny

Výběr určitých druhů potravin zvyšuje možnost vzniku onkologického onemocnění. Proto dbejte na správnou a vyváženou stravu. Díky tomu, že se vyhnete rizikovým potravinám, snížíte také riziko vzniku nemoci. Na některých výrobcích je dokonce uvedeno varování, že daný produkt zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Jestliže se budete víc zajímat o zdravou stravu, snadno pak poznáte, které produkty nejsou vhodné.

Červené a zpracované maso

Bylo zjištěno, že konzumace zpracovaného masa má velikou souvislost se vznikem některých typů rakoviny. Byly provedeny výzkumy, při kterých vědci hledali potraviny, jež zvyšují riziko této nemoci. V roce 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), označila zpracované maso jako karcinogenní. U nezapracovaného červeného masa nebyl výsledek 100 %, a tak není jisté, že taky působí jako karcinogen.

iZdroj fotografie: Pixabay

O tři roky později (2018) stejná agentura zjistila, že pokud váš příjem zpracovaného masa bude 60 g za den a červeného masa 150 g, zvýšíte riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku přibližně o 20 %. Spolu s tím se ale zvyšuje také možnost vzniku rakoviny žaludku a rakoviny prsu. Látky, které vznikají v průběhu zpracování masa mohou totiž způsobit poškození buněk, které se pak stávají rakovinnými. Je možné, že hémové železo, jež je obsažené v červeném a zpracovaném mase, má právě tyto negativní účinky na buňky.

Konzumace ultra zpracovaných potravin

WHO tyto potraviny označila za nezdravé, protože obsahují hodně škodlivých látek. Jedná se v prví řadě o průmyslově zpracované potraviny. Mezi průmyslově zpracované jídlo a pití se dá zařadit každý výrobek, který prošel několika fázemi, než byl připraven ke konzumaci. Příkladem jsou limonády a energetické nápoje, snídaňové cereálie, mražené pizzy, cukrovinky, slané krekry a mnoho dalšího.

iZdroj fotografie: Pixabay

Častá (nebo dokonce pravidelná) konzumace průmyslově zpracovaných potravin výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Studie z roku 2018 pracovala s údaji o 105 000 osobách. Zjistilo se, že pokud zvýšíte příjem ultra zpracovaných potravin o 10 až 12 %, zvýšíte také riziko vzniku rakoviny, a to o 11 %. Většinou se jednalo o rakovinu prsu. Zmíněné potraviny obsahují velké množství nasycených tuků, cukr a sůl, a naopak mají nízký obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Navíc se v nich nachází dokonce karcinogenní sloučeniny, jež vznikají během zpracování.

iZdroj fotografie: Pixabay

Bohužel se do jídel přidávají potravinářské látky a barviva, a jídla jsou také kontaminována chemickými látkami z obalů. Tyto vlastnosti ultra zpracovaných potravin opět škodí našemu zdraví. Konzumace veškerých průmyslově zpracovaných potravin může vést k chronickým onemocněním, kterými jsou nejčastěji cukrovka 2. typu a srdeční choroby. Proto se pokuste omezit konzumaci takových výrobků co nejdříve. Předejdete tím riziku vzniku různých nemocí, včetně zmiňované rakoviny.

Vysoký obsah soli ve stravě

Obecně je známo, že vysoký obsah soli ve stravě není dobrý pro zdraví žádného člověka. Za rakovinu žaludku často může právě strava s přemírou soli. Vědci naznačili, že vysoký příjem soli zvyšuje riziko infekce, která je způsobená bakterií Helicobacter pylori. Tato infekce vede ke zvýšené pravděpodobnosti vzniku rakoviny žaludku. Dále se při zvýšeném příjmu soli může v těle objevit sloučenina N-nitroso, která je pravděpodobně pro člověka karcinogenní.

Pití příliš horkých nápojů

Jestliže si často dopřejete nápoj s teplotou nad 65 °C, může se u vás objevit některý typ rakoviny. Pití příliš horkých nápojů má ve většině případů za následek rakovinu jícnu, jak uvádí studie z roku 2015 od Trusted Source. U lidí, kteří obvykle pijí horké nápoje, je přibližně dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny jícnu než u osob, které si dopřejí přiměřeně teplé nebo studené pití. Jestliže znáte pocit opaření horkým nápojem, tak právě toto opaření může vést ke vzniku před nádorových a nádorových lézí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Další rizikové faktory při stravování

IARC zkoumala i několik dalších stravovacích zvyků, u nichž je možné riziko rozvoje rakoviny. Příkladem je časté jezení potravin s vysokým glykemickým indexem. To může překvapivě vést k rakovině děložní sliznice. Tato strava nepříznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi, a to způsobuje větší produkci inzulínu a dochází k inzulínové rezistenci. Celý proces negativně ovlivňuje hladinu hormonů a existuje nebezpečí rakoviny endometria. Vysoký glykemický index obsahují potraviny bohaté na přidané cukry a rafinované sacharidy.

Sloučenina, která se považuje za karcinogenní

Sloučenina pochází z plísně, která roste v potravinách jako jsou ořechy, obiloviny a sušené ovoce. Většina takových produktů proto nesmí být skladována v teplých a vlhkých podmínkách. Název sloučeniny je aflatoxin a je považována za karcinogenní. Pokud člověk tuto sloučeninu konzumuje dlouhodobě a pravidelně, může to mít za následek rakovinu žlučníku a jater.

Jak snížit riziko vzniku rakoviny

Abyste významně potlačili rizika pro vznik rakoviny, musíte si nejprve uvědomit, že prvním krokem je přestat kouřit a vyhýbat se nadměrné konzumaci alkoholu. Pokud byste se pustili do zdravé stravy a snažili se jíst potraviny, jež nejsou rizikové, ale přesto byste kouřili nebo pili, byla by vaše snaha pravděpodobně zbytečná. Také se pokuste o snížení tělesné hmotnosti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Do svého jídelníčku pak zařaďte středomořskou stravu, která má vysoký podíl vlákniny, antioxidantů a protizánětlivých látek. Ve středomořské stravě se téměř nevyskytuje červené nebo zpracované maso a průmyslově vyráběné potraviny. Při časté konzumaci jídel s vysokým obsahem ovoce, zeleniny a dalších rostlinných potravin bohatých na vlákninu, se riziko rakoviny snižuje.

Zaměřit se na zdraví prospěšné potraviny je zkrátka základ. Mezi ně patří strava, v níž se vyskytuje vláknina, vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny. Snižte příjem červeného masa, průmyslově zpracovaných potravin, přidaných cukrů a soli. Vědci sice ještě nepřišli na všechny nebezpečné potraviny, ale výše zmíněné rady vám pomohou k lepšímu zdraví.

Zdroj: Medicalnewstoday

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články