Med a skořice jsou účinné na mnoho zdravotních obtíží a neduhů a v lidovém léčitelství se používají od nepaměti. Účinky těchto látek se nyní podařilo prokázat i vědecky.
Není divu, že se med a skořice často používají k léčebným účelům. Jak připomíná nutriční specialistka Amy Richter, RD, obě tyto látky jsou doloženy v nejstarších lékařských textech na světě a jsou starobylými léky na popáleniny a jizvy. Pomáhají také snižovat hladinu krevního cukru a špatného cholesterolu. Med i skořice mají mnoho zdravotních přínosů, a níže uvedených 8 z nich se podařilo prokázat i vědecky.
Med a skořice
Med a skořice zkombinované do pasty mají vynikající potenciál v boji proti infekcím, hojení ran, a dokonce pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Přestože dávkování skořice a medu není přesně specifikováno, obecně se doporučuje konzumovat 1 čajovou lžičku skořice spolu se 3 polévkovými lžícemi medu denně. Zde je 8 zdravotních výhod konzumace medu v kombinaci se skořicí:
1. Zhubnete
Ve studii z roku 2011, která byla zveřejněna v časopise Nutritional Research, vykazovali mladí potkani krmeni medem o 14,7 % nižší přírůstek hmotnosti, když zkonzumovali o 13,3 % méně potravy než ostatní potkani. Skořice totiž přirozeně stimuluje metabolismus, zatímco med má vynikající potenciál zahnat hlad.
2. Snížíte hladinu cukru v krvi
Udržení zdravé hladiny cukru v krvi je pro některé lidi každodenním bojem. Studie ukazují, že skořice a med mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou 2. typu. Skořice může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi a bojovat proti cukrovce tím, že napodobuje účinky inzulínu a zvyšuje transport glukózy do buněk.
3. Budete se těšit dlouhověkosti a vitality
Protože med i skořice mají antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky, je dlouhodobým přínosem každodenní konzumace těchto produktů dlouhověkost a vitalita. Pouhé ½ čajové lžičky skořice a lžíce medu rozpuštěná v teplé vodě může zvýšit vaši energetickou hladinu.
4. Snížíte hladinu cholesterolu
Stejný výzkum zveřejněný v časopise Nutritional Research o vlivu medu na hladinu cukru v krvi uvádí, že skořice a med také snižují hladinu cholesterolu a lipoproteinů o nízké hustotě. Lipoproteiny o nízké hustotě neboli LDL jsou špatným druhem cholesterolu, který způsobuje zdravotní komplikace, jako je ateroskleróza.
5. Zlepšíte trávení
Skořice a med pomáhají zmírnit žaludeční reflux, předcházet vředům a bojovat proti průjmu. Antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti medu pomáhají předcházet infekcím, zatímco skořice má povzbuzující účinek na střeva a metabolismus. Skořice také snižuje množství glukózy, které se po jídle dostává do krevního oběhu. Je to proto, že zasahuje do činnosti mnoha trávicích enzymů, což zpomaluje rozklad sacharidů v trávicím traktu.
6. Snížíte riziko srdečních onemocnění
Vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak jsou rizikovými faktory srdečních onemocnění. Bylo prokázáno, že med a skořice snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, které jsou příčinou aterosklerotických plátů a vysokého krevního tlaku.
7. Zvýšíte účinnost imunitního systému
Skořice a med obsahují antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Mohou zabránit vzniku rakoviny a zmírnit účinky některých chronických imunitních onemocnění.
8. Zbavíte se kožních problémů
Med a skořici smíchané do pasty lze použít k ošetření popálenin nebo podrážděných míst na pokožce. Tento lék zmírňuje zánět a zabraňuje bakteriální infekci. Tuto směs lze také použít k léčbě akné.