Pampelišková detoxikační kúra je alternativní medicína na řadu zdravotních neduhů. Jak ji správně nasušit a použít?

Věděli jste, že pampeliška není pouze plevel? Může vám posloužit také jako léčivá bylina díky svým zdravotním účinkům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Detox a alternativní medicína jsou věci o kterých je už ledasco známo. Víte ale, že takové kořeny pampelišek jsou výborné pro vaše zdraví? Spousta lidí se na tuto rostlinu dívá jako na otravný plevel. A mnozí opravdu vůbec nevědí, kolik vitaminů a minerálů v sobě skrývá a jaké léčivé účinky může mít. Nejenže zlepšuje metabolickou a detoxikační schopnost jater, ale navíc se jedná o výborné diuretikum.

Proč je kořen pampelišky tak oblíbený?

Pampelišky a extrakty z ní mají za sebou dlouhou historii používání, a to nejen na asijském kontinentu, ale také na americkém a evropském. Domorodými Američany byly pampelišky využívány k léčbě otoků, onemocnění ledvin, zažívacích potíží, kožních problémů, a dokonce i pálení žáhy. Také tradiční čínská medicína zná její pozitivní účinky na žaludek a trávicí trakt. Využívána byla i ranými Evropany na cukrovku, vysoké teploty a průjmy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak již bylo řečeno, využití v medicíně si získala díky svému vysokému obsahu vitaminů, zejména A, C a K. Tyto vitaminy, důležité pro naše tělo, jsou v ní zastoupeny v obrovském množství. Jeden šálek pampelišek totiž obsahuje třetinu denní dávky vitaminu C, je v něm celá dávka vitaminu A a několikanásobně převyšuje denní dávku vitaminu K. To všechno přispívá k lepší imunitě, zdravým kostem a pomáhá se srážlivostí krve.

Jak si nasušit kořen pampelišky a jak jej následně použít

Pokud kořeny správně usušíte a i uskladníte, můžete je uchovat až po dobu jednoho roku. Postup není ani nijak složitý. Nejprve kořeny vytrhněte ze země a namočte do vody na pár minut. Dále je omyjte a očistěte od hlíny. Pak je už jen stačí nakrájet na malé kousky a dát sušit do trouby při teplotě 200 °C na zhruba hodinu. Následně je uschovejte do vzduchotěsné nádoby.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nejen kořen může být využit. Také listy pampelišek lze zakomponovat do salátů, sendvičů nebo polévek. V dnešní době jsou nejvíce konzumovány čaje z jejich kořenů. Ale lze je také koupit ve formě tabletek či extraktů. Nejlepší a nejdoporučovanější formou je právě extrakt, který se užívá přidáním pár kapek do sklenice s vodou.

Nežádoucí rizika kořenů pampelišek

Pampeliška je jednou z nejméně problematických léčivých bylin. Ale i přesto může některým lidem přinést nežádoucí účinky. Například není mnoho výzkumů o jejím užívání během těhotenství a kojení, proto to ani není doporučováno. Také se jí vyhněte, pokud jste na ni alergičtí. Lidé, kteří trpí alergií na ambrózii, chryzantémy nebo sedmikrásky, bývají často stejně tak alergičtí i na pampelišku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Také může negativně reagovat s antibiotiky, a tím následně snižovat jejich účinnost. Pokud tedy zvažujete užívání pampelišek, je lepší to zkonzultovat se svým lékařem, zejména pokud jste v očekávání nebo alergik. Je rozhodně výhodnější předcházet komplikacím, než je řešit, až když je pozdě.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články