Lidské tělo pracuje jako chemická továrna, která neustále zajišťuje životaschopnost člověka. Aby mohla správně fungovat, je třeba jí dodávat potřebné živiny.
Při péči o své tělo se nejčastěji zaměřujeme na to, aby naše vnitřní orgány netrpěly nedostatkem živin. V médiích se lze dočíst, co potřebují střeva, co vyhovuje srdci nebo játrům a po čem touží slinivka břišní. Ale neměli bychom zapomínat ani na žlázy, jež produkují hormony. Ty jsou pro lidské tělo neméně důležité jako funkce vnitřních orgánů. Interní lékařka Angelica Balingit, MD doporučuje se zaměřit ve výživě také na činnost vnitřních žláz, aby dostaly vše potřebné.
Co jsou to nadledviny
Na horním pólu ledvin se nacházejí párové endokrinní žlázy, nadledviny (glandulae suprarenales). Jsou složené z kůry a dřeně, přičemž se liší stavbou, funkcí i původem.
- Kůra nadledvin produkuje asi 30 steroidních hormonů (například kortizon, aldosteron, pohlavní hormony).
- Dřeň nadledvin obsahuje A-buňky, produkující adrenalin, a N-buňky, produkující noradrenalin.
Nadledviny jsou zodpovědné za optimální spánek stejně jako za zdraví nehtů a vlasů. Pokud se jim nebude dostávat živin, může se to projevit právě na jejich horší kvalitě.
Nemoci nadledvin
Pokud kůra nadledvin neprodukuje dostatečné množství hormonů, dochází k chronické nedostatečnosti neboli hypofunkci. Ta může být způsobena autoimunitním poškozením, zánětem nebo tumorem, hypotalamo-hypofyzární nedostatečností. Akutní selhání vzniká při krvácení do nadledvin novorozence po porodním traumatu. Na vině ale bývá i infekce, zejména meningokoková sepse.
Připravte si vitamínovou směs pro nadledviny
Onemocnění nadledvin patří samozřejmě do rukou lékařů. Chcete-li se o nadledviny dobře starat, tak jim dopřejte dvakrát až třikrát za týden vitamínovou směs. Ta by měla pomoci odstranit potíže se spánkem či horší kvalitou nehtů a vlasů. Není ale vůbec od věci se před jejím užíváním poradit se svým praktickým lékařem. Je totiž třeba vyloučit závažnější problém.
Na přípravu vitamínové směsi budete potřebovat para ořechy, sušenou nať petrželky, med, mletý zázvor a hrozinky, vše ve stejném množství. Jednotlivé ingredience je třeba rozemlít do hladka. Směs se pak užívá ráno na lačno dvě polévkové lžíce, a to 2 až 3krát za týden.