Po dnešku asi dostanete chuť na salát s pořádným množstvím rajčat. Nejen, že budete díky němu zdraví fyzicky, pravděpodobně si tím pomůžete chránit také svou psychiku.
Věděli jste, že rajčata jsou červená kvůli lykopenu, který jim barvu dodává? Je to antioxidant, typ přirozeně se vyskytující chemikálie, která pomáhá člověka chránit před poškozením buněk. Už to je důvod, proč rajčata milovat. Jenže u těchto faktů to nekončí, což odhalil zajímavý výzkum na téma rajčat.
Výzkum začal v Japonsku a nešlo jen o rajčata
Studii provedli vědci z japonských a čínských univerzit a byla publikována v časopise Journal of Affective Disorders. Konkrétně byl zaměřen na souvislosti mezi příjmem zeleniny a depresemi. Jak to vědce napadlo? Ve zkratce, lidé, kteří mají větší pravděpodobnost, že budou poškozeni molekulami nazývanými volné radikály, mohou být ze stejného důvodu také náchylnější k výskytu deprese.
Zelenina je zdrojem antioxidantů, a tak si výzkumníci vyvodili, že by mohla mít ochranný účinek, co se tématu psychického zdraví týče. V provedené studii analyzovali 986 starších japonských osob ve věku 70 a více let, které bydleli v normálním obydlí, nikoliv v nemocnicích a podobně. Měli vyplnit dotazník, kde uváděli, kolik ze 75 potravin přibližně snědli. Konkrétně rajčata a rajčatové výrobky byly rozděleny do tří kategorií. První byla jedna nebo méně porcí týdně, druhá dvě až šest porcí týdně a třetí jedna nebo více porcí denně.
Výsledky byly zajímavé stejně jako celá studie
Spotřeba rajčat bude v Japonsku zajisté vysoká, jelikož dle výsledků 139 lidí snědlo jednu nebo méně porcí za týden, 325 lidí snědlo dvě až šest porcí za týden a neuvěřitelných 522 lidí snědlo jednu nebo více porcí denně. Po upravení všech matoucích faktorů, které by mohly výsledky zkreslit, vyšel překvapivý výsledek.
Relativní riziko mírných i závažných depresivních symptomů bylo o 52% nižší u těch účastníků, kteří rajčata a jejich výrobky jedli jednou nebo vícekrát denně. To bylo ve srovnání s těmi, kteří je jedli jednou nebo méně krát za týden. O 46% to bylo u těch, kteří jedli dvě až šest porcí týdně ve srovnání s těmi, kteří snědli jednu porci týdně. Mezi příjmem jiných druhů zeleniny a depresemi již žádné spojitosti zjištěny nebyly.