Ačkoliv známe kurkumu především z naší kuchyně, má blahodárný přínos i pro naše zdraví. Jak může být našemu tělu prospěšná?
Lidé kurkumu používají především v kuchyni pro její jedinečnou chuť a barvu. Ta se přitom již po staletí používá v alternativní medicíně, kde nachází využití hlavně při zažívacích a žaludečních potížích. Využít ji lze ale také za účelem uzdravení čerstvé rány na těle, drobných řezů a při dislokaci svalů. Všechny tyto přínosy našemu zdraví potvrdily četné vědecké studie.
Výhody, které kurkuma našemu tělu přináší
Toto koření obsahuje aktivní sloučeninu zvanou kurkumin, která může nejen zmírnit zánět, ale také léčit zažívací a žaludeční potíže. Podle některých odborníků může dokonce zabraňovat tvorbě rakovinotvorných buněk v těle.
Disponuje mimo jiné i protiplísňovými a antibakteriálními vlastnostmi, které mohou našemu tělu pomoci bojovat proti různým bakteriím. Výzkum dále naznačuje, že kurkuma také buňkám v těle dodává protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci léčit stavy, jako je osteoartróza.
Dále chrání DNA, ovlivňuje v našem těle až 700 genů a dokáže vyléčit více než 160 zdravotních problémů. Může pomoct léčit nemoci jater, dýchací potíže, autoimunitní a neurologické potíže. Dále obsahuje sloučeninu turmeron, která je nazývaná jako přírodní lék na Alzheimerovu chorobu. Díky ní může zlepšit správnou funkci mozkových buněk a potlačit akumulaci beta-amyloidního plaku v mozku.
S medem je ještě lepší
Kurkuma má v kombinaci s medem vylepšený účinek. Tato směs pomáhá především v boji se škodlivými bakteriemi a podporuje ty zdravé. Vyrobíte jí smícháním lžičky kurkumy se sto gramy medu, které vložíte do uzavíratelné nádoby bez přístupu vzduchu. V případě onemocnění užívejte první den lžičku směsi každou hodinu, druhý den každé dvě hodiny a nadcházející dny pouze třikrát denně do odeznění nemoci.
Výsledky jistě pocítíte ihned a nemoc odejde mnohem dříve. Dávejte si však pozor, směs se nepolyká ihned, nechte ji rozplynout se na jazyku. Zapíjejte ideálně čajem. Velmi silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti obsažené v kurkumě pomáhají léčit i mnoho druhů rakoviny, jako je rakovina žaludku, prsu, plic, jater a tlustého střeva. Zdravé buňky zanechává neporušené, díky čemuž ji mnozí dokonce považují za vhodnější variantu chemoterapie.