Sbírání hub je nejen zábavná a zdraví prospěšná kratochvíle, ale konzumací hub můžete též významně prospět svému tělu. Účinky hub vás jistě mile překvapí.
Houbařská sezóna je v plném proudu a Češi jsou v této oblíbené aktivitě skutečnými mistry. A má to své výhody, sbírání hub je jednak příjemná aktivita, ale má i mnoho zdraví prospěšných výhod. V první řadě už samotný sběr, který zahrnuje pohyb po lese, je velmi zdravý a konzumace hub je také přínosná. Jak vysvětluje nutriční specialistka Natalie Butler, houby obohacují jídelníček o důležité živiny a biologicky aktivní látky. Doporučuje proto jejich častější konzumaci.
Druhy hub
Existuje mnoho různých druhů hub, z nichž některé jsou jedlé, včetně známých druhů, jako jsou žampióny, hlíva ústřičná, hříbek a liška. Existuje však mnoho druhů, které jedlé nejsou a jejichž konzumace může způsobit bolesti žaludku nebo zvracení a v některých případech může být i smrtelná. Proto pokud houby sbíráte v lese nebo na louce, rozhodně nesbírejte ty, které neznáte. Jedlé houby jsou však opravdovou pochoutkou a můžete je připravit na několik různých způsobů.
Výhody konzumace hub
Houby obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, jejich konzumace má tak mnoho výhod:
- Pomáhají udržovat zdravou váhu: Houby neobsahují téměř žádné kalorie, ale zároveň na dlouhou dobu zaženou hlad. Navíc obsahují měď a zinek, které blokují chuť na cukr.
- Zpomalují proces stárnutí: Antioxidanty v houbách pomáhají zpomalovat stárnutí a zmírňovat jeho projevy.
- Příznivě působí na kosterní systém: Houby obsahují vitamín D, který ovlivňuje vstřebávání vápníku a zdraví kostí.
- Pomáhá vám udržet si energii: Vitamíny skupiny B, které jsou v houbách obsaženy, pomáhají udržovat energii.
- Posilují imunitní systém: Prebiotika obsažená v houbách posilují imunitní systém a stimulují růst prospěšné mikroflóry ve střevech. Houby také obsahují účinné polysacharidy, z nichž jeden je druh rozpustné vlákniny zvané beta-glukan. Tato sloučenina aktivuje části imunitního systému, včetně imunitních buněk zvaných makrofágy.
- Prospívají zdraví srdce: Houby mají některé léčebné vlastnosti, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, zejména u dospělých s nadváhou. Přispívají také živinami a rostlinnými sloučeninami, které pomáhají zabránit ulpívání buněk na stěnách cév a tvorbě plaku. To následně pomáhá chránit srdce tím, že se udržuje zdravý krevní tlak a krevní oběh.
Tip na zvýšení vitamínu D
Na závěr pro vás máme jeden tip, jak ještě zvýšit množství důležitého vitamínu D. Houby jsou jedním z mála neživočišných zdrojů vitamínu D. Když jsou pěstované houby vystaveny ultrafialovému (UV) záření, ať už ze slunečního světla, nebo z UV lampy, zvýší se v nich koncentrace vitamínu D. A to můžete dokonce udělat i doma, když necháte houby 15-120 minut na přímém slunečním světle. Tento jednoduchý úkon může zvýšit obsah vitamínu D až o 10 mcg na 100 g čerstvé hmotnosti.