Dbejte na své zdraví a pravidelně svému tělu dodávejte hořčík. Sami poté uvidíte, jaké pozitivní účinky na vás tato látka bude mít.
Hořčík patří mezi látky, které jsou pro tělo a správné fungování celého organismu velmi důležité. Je proto nutné jej neustále doplňovat a nikdy jeho potřebnou hladinu nenechat klesnou níž, než je nutné. Pokud však toužíte po pevném zdraví, zkuste tuto složku užívat pravidelně, a to jak ve stravě, tak v jejích doplňcích. Uvidíte, jaké přínosy to pro vaše tělo bude mít, uvedla Franziska Spritzler.
Hořčík a zdraví je vážná věc
Nejspíš každý z nás by si při troše přemýšlení uměl vybavit reklamu, slogan nebo debatu o prospěšnosti a důležitosti hořčíku pro naše tělo. Když se však nad tím pokusíme zamyslet, nejedná se pouze o marketingové tahy, které by ve snaze dostat z lidí co nejvíce peněz, slibovaly a tvrdily i nemožné, ale o skutečně pravdivou a fakty podloženou informaci.
Co však možná ani nevíme je to, jaké všechny benefity nám tato složka přináší a kde všude se s ní můžeme setkat. Podívejme se tedy společně na to, pro co vše je takový hořčík důležitý a co vše je touto jedinou složkou ovlivněno. Možná tak nakonec budete nejen poučeni, ale i překvapeni, a sami budete chtít zkusit tyto benefity na svém těle.
Podílí se na biochemických reakcích
Takto řečeno nebo napsáno to sice může znít nezajímavě a nezáživně, není tomu však úplně tak. Hořčík totiž patří mezi důležité minerály, které najdeme téměř všude, a to od lidského či zvířecího těla, přes zemi, oceán, až po rostliny. Na všech těchto místech hořčík odvádí svou práci, a díky němu je hned několik chodů a cyklů přesně tak, jak je známe.
Pouze v lidském těle se totiž podílí například na přeměně potravy na energii, tvorbě nových bílkovin z aminokyselin, nebo se dokonce podílí také na tvorbě či reparaci DNA a RNA. Kromě toho je však hořčík důležitý i pro samotný pohyb svalů, jejich kontrakce, a následné uvolňování. Také reguluje nervový systém a jeho „komunikaci“ s centrálou, která se nachází v mozku.
Zvyšuje výkonnost nejen u sportovců
Jednou z velmi pozitivních, a také především užitečných vlastností hořčíku je ta, díky které dokáže člověku zvýšit výkonnost, a to především při fyzické námaze. Dokonale se tak hodí pro sportovce či nadšence fitness aktivit. Využijí ji ale i lidé namáháni po pracovní stránce či ti, kteří se potřebují delší dobu pilně soustředit.
Pokud se však ptáte, čím je taková věc způsobená, odpověď je poměrně jednoduchá. Hořčík totiž napomáhá přesunout cukr, který máme v těle, do svalů, a tím je tak dostatečně vyživí, dodá jim energii, a zároveň se nikde neukládá a nemůže člověku způsobit únavu ani příznaky vyčerpání.
Snižuje deprese a pesimistické myšlenky
Jednou z dalších šikovných (zejména v dnešní době) vlastností, které v sobě hořčík má, je pozitivní účinek na snižování příznaků depresí. K tomu využívá unikátní roli ve funkci mozku a zbavuje jej nepříznivých myšlenek a depresivního smýšlení. Pokud se však hladina hořčíku v těle sníží, mohou se příznaky depresí znovu objevit.
Bojuje s cukrovkou a funguje i jako prevence
Hořčík jako takový výrazně přispívá a pomáhá lidem s diabetem 2. typu. V takovém případě totiž účinně a příznivě reguluje hladinu cukru v krvi, a tím pak pomáhá proti jejímu kolísání a dalším obdobným potížím. Nedávné výzkumy také naznačují, že vysoký podíl hořčíku v těle dokonale slouží jako prevence proti vzniku cukrovky.
Snižuje krevní tlak a omezuje rizika srdečních onemocnění
Další dobrou zprávou připsanou na účet hořčíku je také ta, že tato minerální složka účinně pomáhá a slouží jako prostředek ke snižování vysokého krevního tlaku. Ten je totiž pro tělo velmi nebezpečný, zejména z hlediska srdce a nejrůznějších kardiovaskulárních onemocnění, které s sebou zvýšený krevní tlak přináší.
Pokud tedy trpíte na kolísání nebo časté zvedání krevního tlaku, zkuste se se svým lékařem poradit o optimálním zdroji hořčíku. Sáhnout totiž můžete jak po stravě, ve které je tato látka obsažena, tak například i po nejrůznějších doplňcích stravy, které jsou vytvořeny k tomuto účelu. Zpravidla se jedná o různé druhy tablet či ve vodě se rozpouštějící šumáky.
Má protizánětlivé účinky u většiny infekcí
Hořčík jako takový disponuje také skvělou protizánětlivou vlastností, díky které si umí poradit s nejrůznějšími viry a bakteriemi jak v zárodku, tak i v podobě pokročilých infekcí či pořádně rozjetých zánětů. Ty doslova „nasaje“, a postupně je část po části účinně zlikviduje. Navíc zůstane v těle fungovat i jako prevence proti jejich dalšímu rozvoji či vzniku dalších podobných potvůrek, které jsou pro nás nezvanými a nebezpečnými hosty.
Pomáhá předcházet migrénám a bolestem hlavy
Migrény a bolesti hlavy obecně patří mezi ty méně příjemné záležitosti, které umí člověku rozladit celý den a připravit jej jak o náladu, tak i o chuť k čemukoliv. Často také bývají spojeny s nevolností nebo zvracením, a to už je pak celé špatně a pomůže nejčastěji jenom tabletka a pořádně to zaspat.
Nejnovější studie této problematiky však přinášejí poměrně zajímavé zprávy o tom, že hladina hořčíku v těle dokáže účinně bojovat proti migrénám a nevolnostem, a že také funguje i jako jakási prevence před jejich vznikem. Pokud vás tedy často trápí tyto potíže, vyzkoušejte hořčík a sami uvidíte, jak se vše zlepší, a vy si konečně budete moci oddechnout.
Snižuje příznaky a průběh premenstruačního syndromu
Premenstruační syndrom postihuje ženy a je nepříjemným zpestřením jejich každoměsíčního cyklu, kterému musí čelit. Během premenstruačního syndromu (PMS) dochází k nejrůznějším nepříjemným křečím, zadržování vody v těle a nafukování, úzkostným až depresivním stavům, a dalším nepříliš příjemným jevům.
Je však jasně dokázáno, že pokud je hladina hořčíku v normě, je tento syndrom podstatně mírnější a všechny s ním spojené symptomy jsou mnohem lépe zvládnutelné. Na své si tak přijdou jak ženy, které „trpí“ méně, tak i muži, které pro jistotu jejich partnerky již předběžně stresují, aby jim to snad nebylo líto. Je však důležité brát to s nadhledem.
Kde tedy najdeme zdroje tak důležitého hořčíku?
Pokud tedy máme představeny všechny výhody a benefity, bylo by také dobré vědět, kde všude na hořčík můžeme narazit a jak se jím nejlépe zásobit. Základním zdrojem je samozřejmě strava, a to především ve formě dýňových semínek (46 %), špenátu (39 %), mangoldu (38 %), kvalitní tmavé čokolády (33 %), černých fazolí (30 %), mandlí (24 %), kešu oříšků (25 %), makrely (19 %), avokáda (15 %) a lososa (9 %).
Pokud však máte pocit nebo strach z toho, že byste mohli mít i přes správné stravování hořčíkový nedostatek, můžete sáhnout po doplňcích stravy, ve kterých je tato látka obsažená, a pohodlně ji tak do svého těla doplňovat. Nejčastěji se jedná o tablety nebo nejrůznější šumivé či rozpustné směsi a formy.