Bílý rafinovaný cukr není pro zdraví člověka žádným přínosem. Naopak, způsobuje zánět v těle, nadváhu a jiné. Zkuste jej vyměnit za zdravější alternativu.
Pokud pečujete o své zdraví a životní styl, jistě víte, že pohyb a omezení cukru na minimum je to nejdůležitější. Sami jste si této skutečnosti vědomi, a pokud si každý den dopřejete sušenky, kupované buchty a jiné dobroty, svému zdraví ubližujete. Mimo toho, energetická hodnota bílého cukru je opravdu vysoká, proto lidé přibírají na váze. Zkuste vyměnit bílý cukr za jeho alternativu, je zdravější, ale stále je dobré mít v paměti, že byste si všeho měli dopřát s mírou.
Kokosový cukr skvěle chutná
Takový cukr podporuje bohatou energii, ale má poměrně nízký glykemický index, což znamená, že pro tělo bude lépe vstřebatelný. Má ale mnohonásobně více zdravotních výhod, jen musíte umět vybrat ten správný. Je tedy lepší než bílý cukr. Osladit s ním můžete jak krémy, dezerty, vánoční cukroví, tak i buchty, čaj, kávu, jednoduše vše, co potřebujete osladit.
Agávový sirup je silné sladidlo
Tento zlatý sirup zažíval před více než deseti lety velký boom. Následně jej mnoho lidí přestalo používat kvůli jeho vysoké kalorické hodnotě. Ovšem zde je třeba si uvědomit, že je agáve mnohonásobně sladší, tudíž ho všude použijete jen malé množství. Také je bohatý na draslík, vápník a železo. Ideální pro přípravu koktejlů, čaje nebo tam, kde byste běžně použili med.
Melasa a datle
Sladká, hustá a velmi bohatá na minerály. To je melasa, která chutná podobně jako cukr a je možné, že ani nepoznáte rozdíl. Přidejte ji do čaje, klidně i kávy, do koktejlů, kam vás napadne. Stejně tak datle lze použít. Můžete koupit datlový sirup nebo jednoduše plody rozmixovat a použít jako pastu do dezertů nebo tam, kam uznáte za vhodné. Chuťově jsou velmi sladké a obsahují značné množství prospěšných látek. Podobně je na tom i javorový sirup nebo tekutý hroznový cukr.
Absolutní nízkokalorická bomba, stévie
Nejvyhledávanější sladidlo, které se dovoluje i při dietách, je stévie. Má neuvěřitelných 18 kcal na sto gramů, ale je až 25 krát sladší než samotný cukr. Nejlepší je, že se jedná o bylinku, kterou si doma můžete vypěstovat. Pokud dáte několik lupínků stévie do čaje, bude lahodně sladký. Ale pozor, nepřehánějte to s ní, je totiž přirozeně nahořklá, na její chuť je třeba si zvyknout.
Jakým cukrem běžně sladíte vy?