Kuřecí vývar pomáhá udržet pohodu za chladných nocí a je lékem na mnoho onemocnění. Seznamte se s jeho skvělými přínosy pro naše zdraví.
Kuřecí vývar se díky svým blahodárným účinkům, aromatické vůni a skvělé chuti stal velmi oblíbeným pokrmem v mnoha zemích světa. Jeho lehkost z něj činí vynikající volbu pro lidi, kteří se například zotavují z nemoci a nemají chuť k jídlu, ovšem dokáže pomoci také během nachlazení nebo po těžké kocovině. I když se však cítíte dobře, kuřecí vývar je podle dietoložky Miho Hatanaka stále skvělou volbou, neboť jde o zdravé a nízkokalorické jídlo.
Kuřecí vývar obecně
Existují stovky druhů kuřecího vývaru a tisíce domácích receptů – od kuřecí polévky až po krémový kuřecí nákyp. Bez ohledu však na to, jak si tento pokrm vychutnáte, jde o nízkokalorickou pochoutku, která je plná živin a zdraví prospěšných látek. Kuřecí vývar je bohatý především na esenciální mastné kyseliny a bílkoviny, které pomáhají tělu budovat a obnovovat svaly, kosti, kůži a krevní buňky.
Kuřecí vývar je ovšem také bohatým zdrojem minerálních látek, jako je železo a selen. Ten pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním a vysoké hladině cholesterolu. V závislosti na surovinách, které jste použili k jeho přípravě, může vývar obsahovat také vitamín B12, C, A, D, E, K, antioxidanty a karnosin. Navíc tento pokrm neobsahuje téměř žádné kalorie, tudíž jeho konzumací opravdu ničemu neuškodíte.
Zdravotní přínosy kuřecího vývaru
Kuřecí vývar pomáhá zklidnit náš organismus hřejivým teplem, hydratací a obsaženými živinami – je bohatý na vitaminy a minerály, které jsou užitečné proti běžným onemocněním, jako je nachlazení nebo chřipka. Kromě toho však kuřecí vývar poskytuje několik dalších zdravotních přínosů, o kterých jste doposud pravděpodobně neslyšeli:
- Regulace tělesné hmotnosti: Kuřecí vývar je vynikající nízkokalorickou variantou, kterou si můžete vychutnat jako součást vyváženého jídla. Lze ho tak použít jako náhradu k receptům s vysokým obsahem tuku.
- Čistší nosní cesty: Kuřecí vývar nejenže poskytuje cenné živiny, které pomáhají tělu bojovat s nemocemi, jeho horká tekutina pomáhá s pohybem hlenů v nose, přičemž dokáže čistit dýchací cesty a zmírňovat ucpání nosu.
- Méně zánětů: Kuřecí maso obsahuje sloučeninu zvanou karnosin, která může pomáhat zmírňovat záněty.
- Hydratace: Protože jde o vývar, hřejivá tekutina pomáhá udržovat naše tělo co nejvíce hydratované. Navíc tento pokrm obsahuje poměrně velké množství sodíku, což pro nás představuje přirozený způsob, jak doplnit do svého těla elektrolyty.
Jak často si dopřáváte kuřecí vývar vy?