Aby káva neškodila a byla zdraví prospěšná, je potřeba ji pít určitým způsobem. Jaký typ kávy je tedy nejlepší?

Káva je součástí běžného dne mnoha lidí, ať už po ránu, nebo s knihou v kavárně. Pijete však kávu, která vám neničí zdraví?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Káva se řadí mezi nejoblíbenější produkty na celém světě. Lidé ji pijí po staletí, a to umožnilo vytvořit mnoho nových druhů a typů káv, které jsou k dostání z různých koutů světa –⁠ od karamelového frappuccina až po kouřící džbánek černé kávy z místně pražených kávových zrn. Káva také obsahuje antioxidanty a je spojena se snížením rizika cukrovky typu 2, Parkinsonovy choroby a dalších nemocí. Na druhou stranu kofein dokáže způsobit nespavost, úzkost či rozladit žaludek. 

Co dělá kávu zdravou a kdy škodí?  

Jedním z mnoha faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu vaší kávy, je kofein, který může spoustě uživatelům způsobovat různé problémy. Proto byla na trh uvedena také „Decaf“ káva, ve které se kofein nenachází. Mezi další hodnoty, jež určují kvalitu kávy, řadíme přidaná sladidla a přidané mléko nebo smetanu (zde je například zdravější použít rostlinné mléko).

iZdroj fotografie: Depositphotos

Důležitý je také obsah antioxidantů (flavonoidy a polyfenoly kávy mohou snížit oxidační stres, který pomáhá při onemocnění), dále metoda vaření (například odkapávač) a také to, který typ kávového zrna byl použit. Bez ohledu na všechny tyto faktory však záleží na množství, které denně konzumujete, proto je důležité to s konzumací kávy nepřehánět.

Nejzdravější verze kávy

„Doporučuji udržovat kávu jednoduchou,“ říká odbornice Shanta Retelny. Dále doporučuje střídat kávová zrna, protože neexistuje žádný závěr podložený výzkumem, který druh kávy je nejzdravější. Je však možné zúžit možnosti vyloučením mléka a dalších sladidel, jako je cukr, přepečených zrn (kvůli nízkému obsahu antioxidantů), nebo naopak příliš světlých zrn (kvůli vysokému obsahu kofeinu). Nakonec je asi nejlepší neslazený šálek středně pražené černé kávy. 

Nejméně zdravá káva

Zdravotní odborníci tvrdí, že přidávání zbytečných sladidel do vaší kávy nebo nadměrné užívání kofeinovaných nápojů je pro vaše zdraví velmi nepříznivé. Neexistuje ovšem žádná odrůda kávy, která by zdraví vyloženě škodila. Ovšem takové Mocha ze Starbucks může mít až 430 kalorií, což je opravdu hodně. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Káva samotná nám tedy neškodí (pokud jsou zrna upečena správně). Pokud toužíte po zdravé kávě, bude hrát roli použité množství cukru, smetany či mléka nebo jiných nezdravých přidaných hodnot. Hlavní roli na vaše zdraví však vždy bude mít především vaše celková strava.

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Zobrazit další články