Dopřejte si granátové jablko co nejčastěji – obohacuje krev, čistí střeva a nejen to

Alissa Palladino, MS, RDN je registrovaná dietoložka. Svým pacientům doporučuje pravidelnou konzumaci granátového jablka, protože má na tělo blahodárný účinek.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Barva granátového jablko, jak sám jeho název napovídá, je krásně červená. V jeho vnitřku po rozkrojení naleznete malá semena. Toto ovoce je nízkokalorické s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pro jeho zdravotní přínosy pro lidský organismus je dobré ho zařazovat do svého jídelníčku.

Co všechno granátové jablko obsahuje

V jednom granátovém jablku průměrné velikosti (asi 280 g) najdete 4,7 g bílkovin, 3,3 g tuku, 52 g sacharidů a 38,6 g cukru a 11,3 g vlákniny. Dále je bohaté na vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a vitamíny C a B9. Granátová jablka obsahují také antioxidanty a polyfenoly, které chrání tělo před účinky volných radikálů.

Proč je dobré granátová jablka jíst

  • Neléčené chronické záněty v těle působí negativně na srdce a mohou stát za vznikem řady onemocnění, jako je diabetes mellitus 2. typu, rakoviny, Alzheimerovy choroby nebo nemocí srdce. Konzumace granátových jablek pomáhá zabránit chronickému zánětu.
iZdroj fotografie: Pixabay
Granátové jablko je plodem marhaníku granátového
  • Granátové jablko dokáže také zpomalit růst rakovinných buněk u rakoviny plic, prsu, prostaty, kůže nebo tlustého střeva a jater. Potlačuje také zánětlivé reakce a oxidační stres.
  • Plody marhaníku granátového jsou bohaté na polyfenolické sloučeniny, čím pozitivně působí na zdraví cév, snižují krevní tlak a pomáhají v boji proti ateroskleróze, která často vede ke vzniku mrtvice a infarktu.
  • Granátová jablka snižují tvorbu ledvinových kamenů.

Zdraví pro váš mozek a lepší fyzická kondice

V granátových jablcích jsou obsaženy ellagitanniny, které chrání mozek před rozvojem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Ty totiž snižují oxidační poškození a zvyšují přežití mozkových buněk. Polyfenoly zase zlepšují vytrvalost při cvičení a účastní se také regenerace svalů, což ocení zejména sportovci.

Podpora trávicího systému

Granátové jablko má protizánětlivé a protirakovinné účinky a současně zvyšuje hladinu prospěšných střevních bakterií. Jeho probiotické účinky zlepšují střevní mikrobiom, což má i kladný vliv na obranyschopnost organismu. Kromě toho tyto plody obsahují vlákninu, která chrání střevo před zácpou či hemeroidy.

Jak často si domů kupujete granátová jablka?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články