Rychlé snídaně za pár kaček, které nejen že zasytí, ale dodají tělu vše potřebné po zbytek dne

Snídaní obvykle nový den začíná. Někdo toto jídlo vynechává a pokračuje až obědem. Snídaně je ale důležitá z hlediska dodání potřebné energie.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rozvrh jednotlivých porcí jídla má na prvním místě obvykle uvedenou snídani. Je to pokrm, který člověk ráno dostane do svého těla. Z hlediska příjmu energie je snídaně pro organismus podstatná, i když se najdou lidé, kteří ji raději přeskočí. Proč ale nechat tělo hladovět, když živiny potřebuje pro svou správnou funkci? Lékař Craig Maurice Hales, MD se ve své práci mimo jiné věnuje také výzkumu vztahu výživy a obezity.

Proč je třeba ráno snídat

Kdo pravidelně snídá, je už od rána zásobený dostatkem energie a živin, tudíž jeho tělo nemusí jejich deficit dohánět během dne. Ten, kdo nesnídá, mívá vyšší hodnoty tělesného tuku, což je odrazem toho, že jeho organismus si dělá zásoby. Vynechání snídaně totiž velmi často vede k přejídání a konzumaci sladkostí. Je to pochopitelné, protože chybějící energii si tělo žádá něčím doplnit.

Co si ke snídani nejlépe dát

Snídaně může být bohatá jako na anglickém stole, ale také střídmější. Záleží na tom, čemu dává člověk přednost a kolik času má ráno pro přípravu jídla. Někdy stačí vstát o něco dříve, aby byl prostor pro snídani. Existují potraviny, které by na ní rozhodně chybět neměly. Jsou pro organismus důležité z hlediska zdravé výživy. Obsahovat by měly především bílkoviny a vlákninu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Na snídani si klidně můžete dát toast s vejci

Vejce, bílý jogurt, tvaroh

Výborný zdrojem bílkovin jsou vejce, bílý jogurt a tvaroh. Není třeba je sníst najednou a přesně v této kombinaci. Jednou si dáte toast s vejci, jindy bílý jogurt ochucený medem a příště tvaroh na sladko. Bílkoviny pomáhají se syntézou svalů a dobře sytí. Vejce obsahují cholin, jenž je důležitou živinou pro mozek a játra. Chrání také před srdečními nemocemi. Jogurt je bohatý na probiotika, jež podporují dobré trávení i imunitu. Výhodou tvarohu je nízký obsah kalorií, čímž přispívá k hubnutí.

Ovesné vločky a bobule

Jednou z možností, jak začít nový den, je dát si na snídani ovesné vločky. Ty obsahují beta glukan, jenž napomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Oves je zdrojem železa, vitamínů skupiny B, manganu, hořčíku, zinku a selenu. Výživovou hodnotu ovesných vloček lze zvýšit přídavkem proteinového prášku a chuť lze zlepšit ovocem. Zde se jako nejlepší nabízejí bobuloviny – borůvky, maliny, jahody nebo ostružiny, protože jsou plné vlákniny a antioxidantů.

Chia semínka jako bohatý zdroj vlákniny

Do jogurtu, tvarohu i ovesných vloček lze pro zlepšení výživové hodnoty snídaně přidat chia semínka. Obsahují hodně vlákniny, která je důležitá pro zdraví střev. Oplatí se je konzumovat tehdy, když chce člověk zhubnout. Díky vláknině totiž bude mít rychleji pocit sytosti, takže nehrozí přejídání jídlem. Kromě toho pomáhají chia semínka udržovat zdravou hodnotu krevního cukru.

Co nejraději konzumujete na snídani?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články