Nízký tlak není radno podceňovat –⁠ dokáže pořádně znepříjemňovat život. Naštěstí existují způsoby, jak ho zvýšit

Motání hlavy, slabost, únava – to jsou doprovodné příznaky nízkého tlaku, který většinou není život ohrožující. Dokáže ale hodně potrápit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Zatímco vysoký krevní tlak je stavem, který je pro lidský organismus nebezpečný, nízký tlak je jen nepříjemný a až na několik výjimek nezpůsobuje žádné závažné zdravotní komplikace. Lidé se většinou s ním naučí žít a berou ho jako běžnou součást svého života. Nízký tlak je život ohrožující v situaci, kdy se jedná o projev jiné nemoci, o ztrátu krve či šokový stav, říká Gregory Paul Prokopowicz, M.D. V takém případě je třeba urychleně jednat.

Co dělat v případě nízkého tlaku

Kdo trpí nízkým tlakem, tak už ví, jak se u něho projevuje. Člověk může mít pocit chladu nebo žízně, potí se a je více unavený a ospalý. Někdy i omdlí, a to zejména v situaci, kdy prudce změní polohu svého těla nebo dlouho stojí na jednom místě. Je třeba si na to dávat pozor, aby nedošlo ke vzniku úrazu třeba pádem. Určitě je vhodné se naučit způsoby, jak nízký tlak zvýšit.

Doplňujte pravidelně tekutiny

K nízkému tlaku vede často i dehydratace. Na ni trpí zejména starší osoby, které nemají potřebu tolik pít. Ale i mladší generace se s nedostatkem tekutin potýká, a to hlavně v horkých dnech, kdy snadno zapomenete pravidelně pít, nebo se zabýváte namáhavou fyzickou aktivitou či cvičením bez toho, abyste doplňovali tekutiny. Přitom dochází i k vyplavení minerálů. K dehydrataci někdy vede i užívání léků na odvodnění.

iZdroj fotografie: Pexels
Sůl pomáhá zvyšovat nízký krevní tlak

Jezte pestrou a vyváženou stravu

Nemá-li lidský organismus dostatek potřebných živin pro svou zdravou funkci, může na to reagovat nízkým tlakem. Týká se to zejména nedostatku vitamínu B12, kyseliny listové a železa, jež se podílejí na tvorbě krve. Napravit to lze změnou jídelníčku do podoby pestré a vyvážené stravy, kdy v něm nechybí zelenina, ovoce, libové maso a mléčné produkty.

Více si jídlo osolte

Normálně je zdravé příliš nesolit. V případě nízkého tlaku je ale dovoleno soli používat více, protože sodík v ní obsažený pomáhá zvyšovat krevní tlak. Neznamená to ale, že člověk bude jíst ve větší míře průmyslově zpracované potraviny nebo různé slané chipsy. I zde totiž platí, že se jedná o jídlo pro člověka nezdravé. Dosolovat si lze stravu uvařenou z čerstvých surovin, ať už doma nebo v restauraci.

Nechte si zkontrolovat hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi může vést k nízkému krevnímu tlaku. Příčinou je zvýšené močení, jak se tělo snaží glukózy zbavit. Už to by mělo člověka varovat, že je s jeho zdravím něco v nepořádku. Oplatí se také nechat si zkontrolovat štítnou žlázu. Její snížená funkce vede k nízkému tlaku. Pomocí krevních testů lze zjistit, jak štítná žláza pracuje. V případě hypotyreózy (snížené funkce štítné žlázy) se pak užívají léky. Z tohoto důvodu jsou velmi důležité preventivní prohlídky u praktického lékaře.

Jak s nízkým tlakem bojujete vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články