Sušené brusinky jsou oblíbenou položkou v mnoha receptech. Zde je to, co potřebujete vědět o jejich výživových a zdravotních benefitech.
Určitě znáte brusinky jako součást svíčkové omáčky. Sezóna čerstvých brusinek je od září do listopadu a to se může odrážet jak na jejich ceně, tak na dostupnosti. Je zde však možnost vychutnat si brusinky sušené a obohatit tak svoje snídaně či dezerty, a to celoročně. Jsou tedy brusinky prospěšné zdraví a je jejich konzumace přínosná či nikoliv?
Sušené brusinky a jejich výroba
Brusinky rostou v bažinách nebo mokřadech. Po sklizni jsou plody zmrazeny (tím je zachována jejich nutriční hodnota), poté jsou krájeny, oslazovány a sušeny, jak uvádí The Cranberry Institute. Sušené brusinky snadno najdete zabalené v regálech obchodů (hledejte je v uličce poblíž rozinek nebo ořechů).
Jsou bohaté na antixodanty
„Sušené brusinky obsahují rostlinné živiny zvané polyfenoly,“ říká Binder-McAsey. „Polyfenoly v brusinkách nabízejí výhody vašemu srdci, zdraví močových cest a prevenci rakoviny,“ dodává. Jedná se konkrétně o proantokyanidiny, které mohou hrát roli v podporování zdravé hladiny lipidů v krvi, krevního tlaku, funkce krevních cév a snižování zánětu kardiometabolického zdraví.
Podpora správné funkce střev
Odborníci doporučují, aby muži konzumovali asi 30 gramů a ženy 25 gramů vlákniny denně. U mladších a starších věkových skupin se doporučení různí. Sušené brusinky vám dodají při jedné porci 2 gramy vlákniny (jedna porce je 40 gramů). Vláknina zlepšuje zdraví vašeho střevního mikrobiomu a podporuje hubnutí.
Rizika požívání brusinek
Obecně platí, že s mírou jsou sušené brusinky a celkově brusinkové výrobky pro většinu lidí bezpečné ke konzumaci. Pokud je však jíte nadměrně, mohli byste pocítit podrážděný žaludek a mohlo by dojít k zažívacím potížím. To platí zejména pro mladší děti. Pokud máte problémy s ledvinami, měli byste spotřebu brusinek sledovat.
Vysoké hladiny oxalátu (chemické látky, která se při trávení váže na vápník) lze najít v brusinkách, zejména v brusinkových extraktech. Pokud tedy trpíte ledvinovými kameny, které jsou většinou způsobeny oxalátem vápenatým, může pro vás být konzumace velkého množství brusinek rizikovým faktorem. Nicméně jsou třeba další výzkumy, které by potvrdily fakta o prospěchu či riziku brusinek.