Tyto dvě byliny patří mezi nejúčinnější přírodní léčiva vůbec. Nejenže skvěle chutnají, ale také vás ochrání před vznikem závažné cukrovky 2. typu.
Cukrovka 2. typu je závažné onemocnění, se kterým se v dnešní době potýká vlivem faktorů nezdravého životního stylu čím dál více lidí. Jak ovšem říká lékařka Rachael Link, existují skvělé přírodní metody, jak se před ní chránit – a to zejména zařazením správných potravin do svého jídelníčku. A právě rozmarýn a oregano patří mezi ty 2 nejlepší z nich. Jejich častější konzumace toho ovšem nabízí mnohem víc.
Oregano a rozmarýn jako ochrana proti diabetu
Cukrovka 2. typu je stav nazývaný inzulínová resistence a vzniká, když inzulínové receptory v buňkách nefungují správně. Jde o závažné onemocnění, se kterým se v dnešní době plné sedavých zaměstnání a nezdravého stravování potýká čím dál více lidí. Její dopady na zdraví mohou být ovšem fatální. Proto je z hlediska prevence zásadní vyřadit ze svého jídelníčku všechny škodlivé potraviny, jako jsou zejména zpracované a příliš tučné potraviny, a dopřát si každý den alespoň trochu pohybu.
Ještě lepší prevenci před tímto obávaným onemocněním však můžete získat přidáním oregana a rozmarýnu do svého jídelníčku. Obě tyto blahodárné byliny ze středomoří skvěle podporují krevní oběh, čistí cévy a zpevňují jejich stěny. Tím nejenže snižují riziko cukrovky 2. typu, ale také dalších závažných kardiovaskulárních onemocněních. Kromě toho jsou velmi chutné a lze je snadno přidat do jídel – zejména se hodí k masu, do salátů nebo je můžete konzumovat samotné. Přináší ovšem i další benefity:
1) Jsou bohaté na antioxidanty
Obě tyto bylinky jsou velmi bohaté na antioxidanty, což jsou silné sloučeniny, které pomáhají chránit tělo před působením škodlivých volných radikálů. Ty se mohou hromadit v těle především v důsledku nezdravé stravy a jsou spojovány se vznikem chronických onemocnění, jako je rakovina nebo srdeční choroby. Antioxidanty navíc podporují chod těla a orgánů, čistí cévy a tepny a pomáhají zrychlovat metabolismus, takže jsou skvělým pomocníkem při hubnutí.
2) Antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti
Sloučeniny, které jsou obsaženy v blahodárném oreganu a rozmarýnu, disponují silnými protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Jejich pravidelná konzumace vás proto může ochránit před vznikem plísňových onemocnění, zánětů v těle a dalších závažných chorob spojených s parazitárními vetřelci. Odborníci ovšem dodávají, že je zapotřebí provést více klinických studií, které by tyto skutečnosti potvrdily na 100 procent.
3) Zlepšují kognitivní zdraví
Někteří odborníci naznačují, že pravidelná konzumace rozmarýnu a oregana může mít velmi příznivý vliv na kognitivní zdraví a celkový výkon mozku (zejména u starších lidí). Jejich obsažené sloučeniny také mohou léčit demenci a předcházet nejen jí, ale i jiným podobným onemocněním, jako je například Alzheimerova choroba. I v tomto případě je však nutné dodat, že je zapotřebí provést další studie, které by tato tvrzení potvrdily.
4) Protirakovinné účinky
Antioxidanty obsažené v oreganu a rozmarýnu jsou nejen skvělou ochranou před poškozením volnými radikály, ale také mohou chránit tělo a orgány před vznikem rakoviny (zejména tlustého střeva). Pomáhají totiž ničit rakovinné buňky a naopak regenerují poškozené tělesné buňky.