Bohatství ukryté v bramborách –⁠ posílí zdraví, mohou snížit krevní tlak a hodí se i pro dietu

Brambory jsou nejvíce používanou zeleninou. Patří mezi základní potraviny. Lze z nich připravit sladká i slaná jídla. Pro lidské zdraví jsou přínosem, protože obsahují řadu živin.

                   

Když ještě ve středověku nebyly v Evropě známé brambory, často docházelo k hladomorům. Objevením Ameriky se dostaly i na evropský kontinent a staly se důležitou součástí jídelníčku. Svou potřebnost si udržely do současnosti. Brambory jsou stále velmi žádanou zeleninou, která nechybí na jídelním stole. Docent Grant Tinsley, Ph.D. doporučuje konzumaci brambor jako zeleniny s kvalitními bílkovinami.

Hlavní složka brambor jsou sacharidy

Největší složkou brambor jsou sacharidy, a to ve formě škrobu, lze je tedy považovat za zdroj energie. Jejich obsah se pohybuje mezi 60 až 80 procenty. V malém množství v nich pak najdeme ještě jednoduché cukry, jako je sacharóza, glukóza a fruktóza. Brambory mají vysoký glykemický index, což ovlivňuje hladinu krevní glukózy po jídle. Na to si musejí dávat pozor zejména diabetici a brambor sníst jen doporučené množství.

Vysoký obsah vlákniny v bramborách

Vlákniny v bramborách není závratné množství, ale kdo je jí pravidelně, jsou pro něho přínosem. Nejvíce vlákniny najdeme ve slupce, proto je vhodné zejména čerstvé brambory konzumovat i s ní. Vláknina obsažená v bramborách je přátelská ke střevním bakteriím a zlepšuje funkci trávicího ústrojí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Brambory jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty

Draslík, který se v bramborách nachází, je prospěšný především srdci. Dále jsou bohaté na vitamíny C, B6 a folát. Varem se část vitamínů ztrácí, proto je lepší brambory vařit ve slupce. Kromě nich obsahují ještě antioxidanty – katechin a lutein. Díky obsahu těchto prospěšných látek brambory mohou snižovat krevní tlak či zlepšovat zdraví očí.

Jak brambory prospívají lidskému zdraví

I když brambory obsahují hodně sacharidů, přesto je možné je považovat za dietní potravinu. Hodí se proto pro redukční i šetřící dietu. Pomáhají snižovat příjem kalorií, protože jsou hodně sytivé. Rozhodně jsou vhodnější než bílá rýže nebo těstoviny, které jsou více kalorické. To ovšem neplatí o bramborách ve formě smažených hranolků nebo chipsů, které jsou kaloričtější právě kvůli vysokému obsahu tuku.

Jaká je vaše nejoblíbenější kuchyňská úprava brambor?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články