Jak navrátit prsům tvar a pevnost: Pomůže jedno ze 4 cvičení i vhodné množství vody

Povislá prsa trápí mnoho žen. Ať už za jejich ochabováním stojí cokoli, zpomalení či zvrácení tohoto procesu může ženám vrátit i ztracené sebevědomí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Velikost i tvar prsou se u jednotlivých žen značně liší. Vliv má samozřejmě genetika, ale prsa se v průběhu života také neustále mění a vyvíjejí. Jak vysvětluje specialistka na celostní medicínu Debra Rose Wilson, Ph.D., původní tvar prsou ztrácí postupem času pružnost a prsa ochabnou. Ačkoli je to běžný a přirozený jev, pro některé ženy to může být zdrojem úzkosti. Existuje mnoho možností, jak tento nežádoucí stav zastavit a napravit.

Co způsobuje povislá prsa

Nejčastější příčinou povislých prsou je jednoduše běh času. Bez ohledu na to, kdo jste nebo co nosíte, čas a gravitace způsobují, že vaše kůže slábne a je méně pružná. S povislými prsy se však mohou setkat i mladé ženy. Kromě plynutí času existuje řada dalších důvodů, proč může k poklesu prsou dojít:

iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Vícečetná těhotenství způsobují, že se vazy, které podpírají prsa, natahují a klesají.
  • Kouření způsobuje, že kůže ztrácí pružnost a pevnost.
  • U větších a těžších prsou je velká pravděpodobnost, že časem povadnou.
  • Extrémní úbytek hmotnosti může drasticky změnit tvar hrudníku a vzhled prsou.
  • Nadváha způsobuje, že se kůže a prsní tkáň natahují a klesají.
  • Nadměrné vystavování se slunečním UV paprskům narušuje kolagen a elastin.
  • Menopauza způsobuje hormonální změny, které ovlivňují pružnost kůže.
  • Extrémní, vysoce intenzivní namáhavé cvičení může způsobit rozpad pojivové tkáně.
  • Některá onemocnění, například rakovina prsu a tuberkulóza, mohou oslabit tkáň a podporu prsu.

Přírodní prostředky na povislá prsa

Ve skutečnosti je tzv. ptóza prsou, což je lékařský termín pro jejich pokles, jedním z nejčastějších stavů, které řeší plastičtí chirurgové. Ne každý má však potřebu nebo finanční prostředky na to, aby změnil svůj vzhled chirurgicky. Existuje celá řada přírodních prostředků a životních změn, jež můžete učinit, které vám pomohou zabránit nebo minimalizovat následky ochabování prsou. Původní velikost a tvar prsou nikdy nemůžete zcela obnovit, ale můžete přijmout určitá opatření, která jejich pevnost zlepší. Mezi tato opatření patří např:

  • cvičení
  • dieta a výživa
  • držení těla
  • podprsenka

Cvičení

Protože prsa nemají svaly, nelze prsní tkáň zpevnit cvičením. Pod prsy se však nachází vláknitá pojivová tkáň a svaly, které lze cvičit a zlepšit tak celkový vzhled prsou. Doporučují se různé cviky, které zlepšují nejen svalovou sílu, ale i držení těla. Mezi běžné cviky, které můžete vyzkoušet, patří např:

  • kliky
  • plavání
  • bench press
iZdroj fotografie: Depositphotos

Dieta a výživa

Snažte se jíst vyváženou a zdravou stravu, abyste svou pokožku vyživovali a udrželi ji zdravou, silnou a odolnou po mnoho dalších let. Důležité je také udržovat optimální hmotnost pro váš typ postavy. Nadváha vytváří tlak na kožní tkáň a váha navíc může přidat na váze prsou, což může mít za následek jejich ochabnutí.

Kromě zdravé stravy jsou nezbytná i rozhodnutí týkající se zdravého životního stylu. Kouření tabáku škodí vaší pokožce i celkovému zdraví. Může se podílet na vzniku povislých prsou. Důležité je dbát také na to, abyste během dne pili dostatek vody a zůstali hydratovaní. Voda pohání vše ve vašem těle a její dostatečné pití udrží vaši pokožku silnou a zlepší celkovou pevnost a sílu prsní tkáně.

Držení těla

Špatné držení těla, například shrbená nebo ohnutá záda, může způsobit, že prsa visí vlastní vahou, což zvyšuje tlak a napětí na prsní tkáň a zhoršuje její pevnost. Správné držení těla naopak spočívá v tom, že naučíte své tělo zaujímat při pohybu takové polohy, při kterých jsou co nejméně namáhány podpůrné vazy a svaly.

Podprsenka

Kvalitní a správně padnoucí podprsenka poskytuje dodatečnou oporu, která snižuje napětí a zátěž podpůrných tkání a svalů vašich prsou. Pokud přiberete nebo zhubnete, nezapomeňte velikost podprsenky upravit.

Jaké další metody a produkty byste doporučili?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články