Čaj s citronem většina lidí odflákne. Zažitý způsob ovšem znamená připravit se o vitamíny i chuť. Jak je to správně?

Abyste dosáhli plné a lahodné chuti čaje s citronem, musíte si dát záležet především na samotném citronu. Udělejte si z přípravy čaje hotové umění.

i Zdroj fotografie: Uživatel Woweamence / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Také si neumíte představit čaj bez citronu? Citron dodává čaji svěží lahodnou chuť a tělu vitamíny. Podle dietetičky Katherine Marengo obsahuje nejvíce aromatických a zdraví přínosných látek kůra. Té se ale mnoho lidí u kupovaných citronů vyhýbá. V následujícím článku se dozvíte, jak citron ošetřit a připravit do čaje tak, abyste z něj odstranili chemické ošetření a všechny další nečistoty. Díky tomu budete mít jistotu, že je jeho kůra nezávadná. Bude to ale chtít dávku trpělivosti a času.

Příprava citronu

Řádné opracování citronu chvilku trvá, takže pokud se chystáte uvařit si čaj, rozmyslete si to den dopředu. Ano, opravdu to bude chvilku trvat. Jako první se totiž musíte vrhnout na citron a zbavit jeho kůru nečistot a případných chemických látek. Odměnou vám bude lahodný čajový zážitek. Jak tedy postupovat?

  • Vložte celý citron do libovolné nádoby s vodou a nechte ho tam deset minut louhovat.
  • Vezměte si čistou houbičku na nádobí. Tvrdou stranou drhněte citronovou kůru.
  • Nyní citron usušte a vložte ho do mrazáku. Tam ho nechte přes noc.
  • Ráno celý citron nastrouhejte.
  • Nastrouhaný citron znovu zmrazte ve tvořítku na kostky ledu.
  • Vyčkejte ještě pár hodin a můžete začít vařit ten nejchutnější a nejpracnější čaj ve vašem životě.

Ještě lepší je citronový zelený čaj

Zdravotní benefity citronu se ještě znásobí, když ho přidáte místo do černého, tak do zeleného čaje. Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, pomáhá redukovat hmotnost a podílí se na prevenci vzniku diabetu. Společně s citronem obsahují velký podíl vitamínu C, který posiluje imunitu. I pro udržování správného pitného režimu se více hodí zelený čaj, protože skutečně dobře zavodňuje.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak si připravit zelený čaj s citronem

Tato příprava je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut. Pokud si ovšem nechcete zase hrát s citronem podle návodu výše. Při přípravě zeleného čaje je důležité, abyste ho nezalévali úplně vroucí vodou.

  • Dejte vařit vodu na čaj. Jakmile se uvaří, nechte ji dvě až tři minuty odstát. Potom teprve nalijte do hrnku.
  • Do vody vložte čajový sáček a nechte louhovat jednu až tři minuty. Záleží na vás, jak silný čaj máte rádi.
  • Pokud dáváte přednost sypanému zelenému čaji, dejte louhovat 1 polévkovou lžíci čaje do čajítka. (Můžete dát i na volno do hrnku a poté přecedit přes jemné sítko.)
  • Doslaďte medem a přidejte citronovou šťávu tak, že přímo vymačkáte půlku citronu do čaje. (Je to rychlejší, vážně.)
  • Chcete-li si pohrát s chutí, můžete přidat kromě medu také skořici nebo zázvor.
  • Doporučuje se pít tři až pět hrnečků denně.

Jak připravujete svůj oblíbený čaj vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články