Přehlížená zelenina vytváří štít před rakovinou a dalšími nemocemi. Kapusta je zkrátka jackpot pro zdraví i štíhlou linii

Až tento článek dočtete, v obchodě už ji nepřehlédnete. Kapusta má totiž řadu ohromujících zdravotních benefitů a navíc je snadné ji zpracovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Možná vám ji v dětství nutili jako špenát nebo kteroukoliv jinou nudnou zeleninu. Zapřisáhli jste se, že v dospělosti se vaše strava bude skládat výhradně z lentilek a kyselých žížalek, hlavně nic zeleného? Podle registrované americké dietoložky Jillian Kubala je kapusta přitom zdraví doopravdy velmi prospěšná. Navíc může i dobře chutnat. Je na čase svůj názor přehodnotit a dát této brukvovité zelenině šanci — ať už ve formě hlávkové, kadeřavé anebo růžičkové. Na vzhledu zkrátka ani v tomto případě nesejde.

1. Umí posílit váš imunitní systém

Šimrá vás v krku, máte ucpaný nos či zvýšenou teplotu? Z domácí ovocno-zeleninové lékárničky nejspíš sáhnete po citronu. Přitom například růžičková kapusta podle Národního zdravotnického portálu na 100 g obsahuje až 112 mg vitamínu C, tedy dvakrát tolik než stejné množství citronu. Navíc se na rozdíl od citrusů jedná o lokální potravinu, která zvládne mrazivé teploty pod nulou. Můžete si ji tím pádem dopřát mnohem čerstvější než exportované tropické ovoce.

iZdroj fotografie: Pixabay

2. Pomáhá vašemu tělu budovat protirakovinný arzenál

I zde hraje roli vitamín C. Podle některých studií (například studie z roku 2015) existuje možná spojitost mezi stravou bohatou na vitamín C a sníženým rizikem vzniku některých druhů rakoviny. Dalšími složkami, které kapusta obsahuje, jsou pak indol-3-karbinol a sulforafan. Jedná se o látky, které působí proti rakovině. Kromě toho nelze opominout fakt, že kapusta, podobně jako další košťálové zeleniny, má malé množství tuku, zato pořádnou dávku živin. Zkrátka nutriční jackpot.

3. Vyzraje i na nepříjemné kožní problémy

Například ekzém je kožní zánět, který se vyznačuje nepříjemným svěděním. Na vině je především látka zvaná histamin. Některé potraviny histamin přímo obsahují (například uzeniny nebo mléčné výrobky), jiné způsobují jeho uvolnění (třeba citrusy). Kapusta nepatří ani do jedné z kategorií, a proto je mimořádně vhodná pro lidi trpící ekzémem. Obecně má kapusta nízký alergenní potenciál, takže se hodí i v případě, pokud máte doma malého alergika. Jen se připravte na možnost, že dítko kapustu tak úplně nedocení.

4. Kapusta jako ideální parťák pro hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout, možná vás při pohledu na výživové a energetické hodnoty kapusty napadne ládovat se jí od rána do večera. To rozhodně není třeba (a ani zdravé). Ten, kdo redukuje váhu, ocení i v rámci občasné konzumace především minimum tuku, málo kalorií a vysoký obsah vlákniny. Tuk a kalorie mluví samy za sebe. Zmíněná vláknina se postará o pocit sytosti a zbaví vás přebytečných toxinů, které někdy i po kilech zatěžují vaše tělo.

5. Je snadná a rychlá na přípravu

Přesvědčil vás článek ke koupi kapusty? Výborně. Prvním krokem je kapustu důkladně omýt. Listy lze nechat chvíli namočené ve vodě, čímž je zbavíte veškerých nečistot. U růžičkové kapusty se dá říct, že čím menší, tím čerstvější, a tudíž výživnější. Žádný z druhů není vhodné vařit dlouho. Zaprvé to tenké listy nevyžadují, zadruhé tím kapusta (a potažmo i vy) přicházíte o cenné živiny. Nehledě na to, že rozvařená kapusta je přesně to, čemu se chcete vyhnout. A pokud máte na kapustu zálusk, ale obáváte se nadýmání, pak k ní přidejte kmín nebo tymián.

Tip na závěr: Jak kapustu zpracovat?

Možná už uznáváte, že je kapusta dobrá pro vaše zdraví, ale pochybujete, že bude dobrá i na talíři? Pokud vám hlavou víří obrazy nazelenalé hmoty podivné konzistence, pak vězte, že z kapusty se dá vytvořit i mnohem vábivější večeře. Úplným základem je kapustu nepřevařit. Toho docílíte třeba tak, že kapustě (ať už listům nebo růžičkám) z hrnce dopřejete ledovou lázeň. Ta přeruší proces vaření a vaše kapusta nebude, lidově řečeno, „rozblemcaná“.

Jaký kapustový recept máte nejraději vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Kristýna Suchá

Zobrazit další články