Příznaky rakoviny vaječníků, které ženy většinou podceňují. Může začínat bolestí břicha a častým močením

Příznaky rakoviny vaječníků se často objevují až v pozdějších stádiích onemocnění. Zde najdete vše, co byste o tomto problému měli vědět.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rakovina vaječníků je zhoubný nádor vycházející z epitelových buněk pokrývajících vaječník. Jedná se o onemocnění, které patří na druhé místo mezi nejčastějšími nádory reprodukčních orgánů u žen, a pokud ji rozpoznáte pozdě, může mít závažné dopady na vaše zdraví. Podle odbornice Christina Chun je problém v tom, že toto nebezpečné onemocnění nemusí vyvolávat roky žádné příznaky a pokud ano, jsou nespecifické a lidé je většinou podceňují. 

Rakovina vaječníků a její příznaky

Rakovina vaječníků se může vyvíjet několik let, a to aniž by vyvolávala jakékoliv příznaky. S růstem nádoru se však mohou objevovat některé známky onemocnění (nejméně jeden rok předtím, než se nemoc plně projeví). Ve většině případů se však jedná o naprosto nespecifické znaky, které lidé mají tendenci připisovat jiným stavům. Mezi ty nejčastější z nich patří: 

  • pocit plnosti a rychlý nástup pocitu sytosti
  • přetékání v břiše
  • zažívací potíže, pálení žáhy, plynatost a zácpa
  • tlak na močový měchýř
  • časté močení
  • nevolnost
  • bolesti břicha
  • bolest v pánvi

S postupujícím onemocněním se také často objevují břišní nádory a ascites (hromadění tekutiny v pobřišniční dutině) a někdy pleurální výpotek. Oba tyto problémy jsou doprovázeny neplánovaným úbytkem hmotnosti a zvětšením obvodu břicha. Mohou se také objevit příznaky připomínající infekci močových cest, jako je bolest při močení, tlak na močový měchýř, bolest v podbřišku a vaginální krvácení. V tomto případě jsou příznaky způsobeny infiltrací stěn močového měchýře, dělohy nebo pochvy. 

Velikost nádoru a jeho diagnostika 

Nádor do průměru 7 centimetrů se považuje za nádor bez příznaků. Teprve až při velikosti 11 až 15 centimetrů se začínají objevovat potíže v podobě bolesti břicha, pocitu nepohodlí v břišní dutině a často i ascitu. Obvykle je pak nádor ve velmi pokročilém stadiu a jeho úplné vyléčení již bohužel není možné. Abyste minimalizovali riziko jeho rozvoje, můžete začít s některými opatřeními, a to zejména pravidelnými testy – mezi ty nejjednodušší a běžně dostupné patří především ultrazvuk břicha a transvaginální ultrazvuk.

iZdroj fotografie: iStock

Rakovina vaječníků může postihnout ženy všech věkových kategorií, a to nejvíce mezi 40. a 70. rokem života. Riziko se však zvyšuje u těch, které potratily a u těch, jejichž příbuzní si tímto závažným onemocněním již prošli. Mnohem nižší riziko je pak u žen, které již porodily a používají hormonální antikoncepci. Přibližně 70-80 % pacientek zahajuje léčbu v klinickém stadiu III. nebo IV., přičemž dřívější stadia jsou obvykle zjištěna náhodně. 

Metastázy rakoviny vaječníků 

Rakovina vaječníků často způsobuje diseminované metastázy do peritonea a šíří se lymfatickou cévní cestou, čímž vznikají metastázy v pánevních, periaortálních, inguinálních a vzdálených (mediastinálních a supraklavikulárních lymfatických) uzlinách. Je také možné, že vám v případě tohoto nebezpečné onemocnění mohou zduřet uzliny (lymfadenopatie), což vypovídá o tom, že byly také postiženy – v takovém případě je velmi důležité ujistit se, zda nedošlo k rozvoji rakoviny také v lymfatických uzlinách. 

Jak se proti rakovině vaječníků chráníte vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články