Ve společnosti koluje mnoho pochybností o konzumaci perlivé vody. Ve většině případů se však jedná o pouhé mýty, které vyvrací téměř každý odborník.
Mnoho lidí se snaží vyvarovat konzumace perlivé vody, protože si myslí, že může mít negativní vliv na jejich zdraví. Jak ovšem říká odbornice Franziska Spritzler, jedná se o pouhý mýtus, který se v posledních letech rozšířil ve společnosti a získal si mnoho zastánců. Ve skutečnosti je však možné, že sycené nápoje mohou prospívat vašemu tělu dokonce mnohem více a jejich častější konzumace vám nijak neublíží.
Perlivá versus neperlivá voda
Většina lidí pije perlivou vodu zejména proto, že obsahuje bublinky, které nápoji dodávají pocit příjemného osvěžení a trochu jinou chuť – to především díky obsahu oxidu uhličitého, který s vodou reaguje tak, že ji činí mírně kyselejší, což může být pro někoho výhoda, ale pro jiného naprostý opak. V každém případě je však důležité položit si otázku, zda je tato látka obsažená v tekutině skutečně nebezpečná pro zdraví natolik, jak si většina lidí myslí.
Oxid uhličitý je plyn bez barvy a zápachu, který je pro člověka zcela přirozený. Pokud jej navíc dodáváte do těla pomocí tekutin, nijak se nehromadí, protože jej tělo rychle vylučuje plícemi a ledvinami. Kromě toho jej neustále přijímáte inhalační cestou, a to ať chcete, nebo ne, protože se nachází z určité části ve vzduchu. Mnoho lidí také netuší, že určité množství oxidu uhličitého je nezbytné pro správné fungování organismu – jeho nedostatek může vést k hyperventilaci a tmavým kruhům před očima.
Nadbytek oxidu uhličitého v těle
Lidské tělo si dokáže velmi dobře poradit také s nadbytkem oxidu uhličitého – jak bylo zmíněno výše, plyn nepřetrvává v organismu natolik dlouho, aby se dostal do krve a způsobil poškození. Pozor by si však měli dát ti, kteří jej z různých důvodů nemohou nebo neumějí řádně vylučovat nebo se mu často vystavují. Mezi tyto jedince patří především pacienti trpící rozedmou plic, chronickou obstrukční plicní nemocí, bronchiálním astma, spánkovou apnoe, pracovníci v dolech a na kompostu.
Nejčastější mýty o perlivé vodě
Mezi nejčastější fámy o perlivé vodě patří například tyto informace:
- Přispívá k nadváze: Bublinky samy o sobě neobsahují žádné kalorie, tudíž není možné, že byste kvůli nim přibírali na váze (naopak mohou zaplnit žaludek a dodat tělu pocit sytosti, což snižuje potřebu přejídat se).
- Přispívá k pálení žáhy: Perlivá voda nemůže způsobovat reflux.
- Přispívá ke vzniku srdečních onemocnění: Perlivá voda sice obsahuje sodík, který je považován za faktor přispívající ke vzniku srdečních onemocnění, ale jen zanedbatelné množství.
- Zvyšuje kyselost těla: Ačkoliv může mít perlivá voda vyšší pH, její konzumace nemá žádný vliv na acidobazickou rovnováhu (oxid uhličitý totiž utíká z těla velmi rychle).
- Nehydratuje tak dobře jako neperlivá voda: Jak perlivá, tak i neperlivá voda mají stejné chemické složení a stejnou biologickou dostupnost, což znamená, že hydratují tělo naprosto totožně.
- Ničí zubní sklovinu: Zubní sklovina je jednou z nejtvrdších látek na světě, tudíž jí nedělá problém odolat sebevětšímu množství bublinek, týká se to pouze slazených nápojů – perlivých i neperlivých.
Někteří lidé si také myslí, že perlivá voda odvápňuje kosti – je sice pravda, že sycené nápoje s vysokým obsahem fosfátů ovlivňují obsah vápníku v kostech, ale mezi ty obyčejná perlivá voda nepatří. Jedná se spíše o slazené nealkoholické či alkoholické nápoje s obsahem řady chemikálií a umělých sloučenin.