Nepříjemná pravda o všech oblíbených brambůrkách aneb Co se o nich veřejnosti tají a neříká

Dopřáváte si často brambůrky k filmu či pivu? Podívejte se, proč byste měli s jejich konzumací okamžitě přestat a proč jsou natolik škodlivé.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambůrky jsou jednou z nejoblíbenější a zároveň nejběžnějších potravin, které se objevují v našich domácnostech. Jejich oblíbenost stoupla hned poté, co se objevily na trhu. Hlavním důvodem je jejich nízká cena a minimální náročnost přípravy. Lze je konzumovat naprosto všude, mohou tak být svačinkou k pivu a filmu nebo obohacením pikniku. Atraktivními je dělá především to, jak se rozpustí v ústech. Okamžitě pak chcete další a další. Jaké hrozby však ukrývají? 

Co o brambůrkách možná nevíte

Je známo, že mnoho lidí mluví o brambůrkách jako o velmi nezdravém jídle. Nemají žádné plnohodnotné živiny a organismu přinášejí akorát prázdné kalorie. To se ale koneckonců říká o všech svačinkách tohoto typu. Brambůrky jsou ve skutečnosti mnohem horší, odborníci totiž srovnávají účinek konzumace jednoho balíčku s vypitím 5 litrů rostlinného oleje. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle autora knihy „Sůl, cukr, tuk: Jak nás potravinářský průmysl spojuje“ je tato křupavá lahůdka navržena speciálně tak, aby byla návyková. Společnosti při jejich výrobě používají mechanismus, který má následně vliv na chuťové buňky. Není to žádná magie, při konzumaci brambůrků chuťové pohárky vysílají do mozku signály, které způsobují závislost.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Obecně platí, že všechny druhy brambůrků jsou škodlivé bez ohledu na jejich jméno nebo výrobce. Existuje však ještě mnohem závažnější problém, o kterém jste určitě neslyšeli. Tím je karcinogenní chemický akrylamid. Právě kvůli jeho obsahu jsou považovány za jednu z nejtoxičtějších potravin.

Co je akrylamid?

Akrylamid je karcinogenní a velmi toxická látka, která vzniká, když jsou potraviny bohaté na sacharidy vystaveny vysokým teplotám (100 °C). Jeho výskytu nezabrání žádný druh zahřátí, ať už je se jedná o pečení či smažení. Je to přesně ten proces, který se odehrává každý den v továrnách na výrobu brambůrků. Když odborníci prováděli výzkum, jejich výsledky ukázaly, že všechny testované brambůrky překročily neškodnou hladinu akrylamidu nejméně 39krát a některé až 910krát.

Zdroj: EatThis

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Zobrazit další články