Bomba plná antioxidantů za pár korun: Cibule napomůže zdraví srdce a sníží hladinu cukru v krvi

Cibule nabízí řadu zdravotních přínosů, ze kterých můžete těžit snadno i vy. Do jídelníčku ji přidáte bez problémů a uvidíte, co všechno dokáže.

i Zdroj fotografie: Kolforn / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Cibule je velmi výživná zelenina, který disponuje řadou užitečných zdravotních výhod, a to včetně lepšího zdraví srdce, kontroly hladiny cukru v krvi a dokonce také zvýšení hustoty kostí. Těmito vlastnostmi disponuje podle lékařky Amy Richter díky svému obsahu důležitých vitamínů, minerálních látek a účinných rostlinných sloučenin, jako je zejména alicin. Kromě toho jsou vlastnosti této zeleniny známy již po dlouhá tisíciletí, a to zejména co se týče léčby nemocí, jako jsou bolesti hlavy, srdeční choroby a afty v ústech. 

1) Prospívá zdraví srdce

Cibule obsahuje důležité antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětům a snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi. Jedná se však také o faktory, které snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, včetně srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Její silné protizánětlivé vlastnosti pak pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a chránit před tvorbou krevních sraženin. Všechna tato onemocnění mají na svědomí miliony životů ročně, a proto je vhodné se před nimi chránit právě pomocí něčeho tak jednoduchého, jako je cibule. 

2) Je nabitá antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které brání oxidaci, což je proces poškozující buňky a přispívající k nemocem, jako je rakovina, cukrovka 2. typu a srdeční choroby. A právě cibule je jejich skvělým zdrojem – dokonce obsahuje až 17 druhů. Stejně tak vám však tyto prvky pomohou udržet zdravé cévy, vyčistit tělo od toxických sloučenin, podpořit chod organismu a také předcházet mnoha dalším nepříjemným onemocněním. Kromě toho červená cibule obsahuje také antokyany, rostlinná barviva ze skupiny flavonoidů.

3) Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Pravidelná konzumace cibule pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je přínos zejména pro osoby trpící cukrovkou nebo prediabetem. Kromě toho pak také obsahuje specifické sloučeniny, jako je zejména kvercetin a sloučeniny síry, které disponují silnými antidiabetické účinky. To především proto, že mají pozitivní vliv na buňky tenkého střeva, slinivky břišní, kosterního svalstva, tukové tkáně a jater a řídí regulaci hladiny cukru v krvi v celém těle. Ještě než však přidáte cibule do své stravy, raději se o tom poraďte se svým lékařem. 

iZdroj fotografie: Pixabay

4) Antibakteriální vlastnosti

Cibule disponuje antibakteriálními vlastnostmi – pomáhá bojovat zejména proti nebezpečným bakteriím, jako jsou Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) a Bacillus cereus. To opět především díky kvercetinu, který působí proti těmto mikroorganismům, ničí je a omezuje jejich šíření. Její pravidelná konzumace by tak mohla být skvělou prevencí před rozvojem kožních onemocnění a infekcí. 

Recept na léčivý nápoj z cibule

Tento léčivý nápoj z cibule můžete použít, pokud vás trápí křeče, bolesti břicha nebo podrážděný žaludek – je však také skvělou prevencí před mnoha nemocemi během zimních měsíců. Stačí si připravit 1 ks této aromatické zeleniny a 200 mililitrů černého čaje. Poté postupujte následovně:  

  • Oloupejte cibuli a poté ji omyjte.
  • Cibuli nyní rozkrojte napříč, ovšem ne celou – pouze natolik, aby mohla pustit šťávu, ale přitom se nerozpadla. 
  • Jakmile budete mít hotovo, vložte cibuli do šálku a zalijte ji horkým černým čajem.
  • Takto připravený nápoj odstavte na 5 až 10 minut, a poté jej můžete rovnou pít.

Léčivý nápoj je skvělý také při nachlazení a kašli, přičemž poskytuje bohaté množství inulinu, polysacharidu, který tělo nedokáže strávit, a proto působí jako vláknina důležitá pro zdraví střev. Pokud tento nápoj budete konzumovat pravidelně, můžete se ochránit před potížemi, jako jsou zažívací potíže, zácpa a nadýmání.

Jak často jíte cibuli vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články