Lidové léčitelství využívá z ořešáku plody, listy a dokonce i kůru. Samotná konzumace vlašských ořechů vám pomůže předcházet chronickým nemocem.
Vlašské ořechy mají mnoho potenciálních výhod pro lidské zdraví. Dietetička Alina Petre říká, že vlašské ořechy by neměly v jídelníčku chybět. Mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, takže mohou pozitivně ovlivňovat krevní tlak, záněty v těle a předcházet chronickým nemocem. Kromě ořechů se dají z ořešáku využít také listy, které jsou v lidovém léčitelství využívány od nepaměti.
Ořechy chrání buňky před poškozením
Konzumace vlašských ořechů ochrání buňky před oxidačním poškozením. Je to způsobeno vysokým obsahem antioxidantů, které vyrovnávají poměr s volnými radikály. Kdyby byl volných radikálů nadbytek, zvýšila by se pravděpodobnost vzniku chronického onemocnění.
Ořechy pomohou při hubnutí
Vlašské ořechy obsahují hodně bílkovin, které hrají důležitou roli při kontrole krevního cukru, pocitu plnosti a hubnutí. Společně s vlákninou dodávají tělu pocit sytosti, který dlouho vydrží. Navíc mají ořechy nízký obsah cukrů, takže se jich v jídelníčku při hubnutí nemusíte bát.
Ořechy mohou prospět zdraví srdce
Ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. To vede ke snížení rizika vzniku srdečních onemocnění. Konzumace vlašských ořechů může dokonce zlepšovat funkci krevních cév a pomáhat proti vzniku aterosklerotických změn.
Listy ořešáku také léčí
Kromě skvělých vlastností samotných plodů, mají báječné účinky na zdraví také listy ořešáku. V lidovém léčitelství se z nich používá odvar, tinktura, macerát nebo chutný čaj. Přípravky z listů ořešáku nesmí užívat lidé s tromboflebitidou a lidé s poruchou krevní srážlivosti.
Recept na čaj z listů ořešáku
Čaj z listů ořešáku se používá při trávicích obtížích, problémech s menstruačním cyklem u žen, při zánětu dásní nebo při angíně.
Co budete potřebovat?
- 1 polévkovou lžíci sušených listů ořešáku,
- šálek vody
- a přísady na dochucení podle potřeby.
Postup:
- Jednu polévkovou lžíci sušených ořešákových listů zalijte šálkem vroucí vody.
- Nechte 10 minut louhovat.
- Můžete přidat trochu heřmánku.
- Přeceďte přes jemné sítko nebo filtrační papír.
- Dochuťte cukrem nebo medem dle vlastního výběru.
Aplikace:
Čaj z ořešákových listů se smí pít až 3krát denně.