Hřebíček je oblíbené koření, které kromě skvělé chuti nabízí také řadu užitečných zdravotních přínosů. Do jídelníčku jej navíc lze přidat velmi snadno.
Hřebíček je všestranné koření, které dodává chuť každému jídlu a zároveň skvěle podpoří vaše zdraví. Obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů, které podle odbornice Atli Arnarson pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, ničit škodlivé bakterie a chránit krevní oběh před poškozením. Kromě toho jej můžete zakoupit levně, a to téměř v každém obchodě s potravinami. Použít jej pak můžete například k dochucení pečeného masa či horkých nápojů nebo pro dodání pikantního nádechu sušenkám a koláčům.
1) Skvělé antibakteriální vlastnosti
Hřebíček disponuje silnými antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým pomáhá předcházet nachlazení a růstu mikroorganismů, včetně E. coli (ta může mimo jiné vést až k samotné otravě jídlem). Kromě toho může jeho pravidelná konzumace podpořit celkové zdraví ústní dutiny a ochránit ji před potenciálním nebezpečím. Tyto účinky si získal především díky obsahu silných antioxidantů, které mimo jiné pomáhají čistit krevní oběh a chránit jej před poškozením.
2) Ochrana před rakovinou
Sloučeniny obsažené v hřebíčku mohou zabraňovat vzniku rakovinných buněk a zastavovat růst nádorů. Těmito účinky však hřebíček disponuje nejvíce v koncentrované formě, která je plná eugenolu, silného antioxidantu s protirakovinnými vlastnostmi. Je ovšem důležité zmínit, že tato látka může být ve vysokém množství toxická a v případě předávkování způsobuje poškození jater (zejména u dětí). Kromě toho vědci vyžadují další výzkumy, které by tyto vlastnosti hřebíčku mohly potvrdit na sto procent.
3) Zlepšuje zdraví jater
Rostlinné sloučeniny obsažené v hřebíčku by také mohly přispívat k dobré funkce a zdraví jater. To především opět díky eugenolu, který má obzvláště prospěšný účinek na tento nedílný orgán lidského těla. Jeho pravidelný příjem však kromě toho také pomáhá zmírňovat zánět a snižuje oxidační stres, který je spojován s rozvojem mnoha dalších nebezpečných onemocnění. Bohužel je však důležité zmínit, že vědci vyžadují provedení dalších studií a výzkumů, které by tyto vlastnosti dokázaly potvrdit.
4) Regulace hladiny cukru v krvi
Pravidelný příjem sloučenin obsažených v hřebíčku může také pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. Právě díky tomu se jedná o skvělou potravinu pro lidi s diabetem nebo prediabetem – obecně však jeho konzumace pomáhá snižovat riziko vzniku těchto nepříjemných onemocnění. Stejně tak stojí za zmínku, že některé jeho sloučeniny mají také potenciál zvyšovat sekreci inzulínu a zlepšovat funkci buněk, které jej produkují. I v tomto případě však vědci vyžadují další studie, které by tyto skutečnosti potvrdily.
5) Snižuje výskyt žaludečních vředů
Hřebíček a jeho blahodárné sloučeniny také účinně bojují proti žaludečním vředům a pomáhají předcházet jejich výskytu. Jedná se o bolestivé rány, které se tvoří ve sliznici žaludku, dvanácterníku nebo jícnu a mohou způsobovat nepříjemnou bolest a nechuť k jídlu. Důvodem je především skutečnost, že toto koření pomáhá zvyšovat produkci žaludečního hlenu, který funguje jako bariéra a pomáhá předcházet erozi žaludeční sliznice vlivem trávicích kyselin.