Kmín je oblíbené koření, které však kromě skvělé chuti nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Stačí jej přidat do jídelníčku a využít tak jeho schopnosti.
Kmín je oblíbené koření, které se používá v mnoha pokrmech po celém světě – zejména však v původních oblastech Středomoří a jihozápadní Asie. Svou oblibu si získal také v tradiční medicíně, kde je již po tisíciletí spojován s lepší kontrolou hladiny cukru a cholesterolu v krvi a snadnějším hubnutím. V dnešní době vědci taktéž potvrdili jeho zdravotní účinky, a proto se o něj začala zajímat také moderní medicína. Podle lékaře Matthew Thorpe bylo například zjištěno, že také podporuje trávení a může zmírnit příznaky cukrovky.
1) Podporuje trávení
Kmín se tradičně používá jako účinný prostředek pro zmírnění zažívacích potíží. Ve skutečnosti již i některé moderní výzkumy potvrdily, že může hrát důležitou roli při těchto problémech, neboť podporuje trávení – to například tím, že zvyšuje aktivitu trávicích enzymů, což urychluje zpracování potravy. Stejně tak toto lahodné koření zvyšuje uvolňování žluči z jater, která pomáhá trávit tuky a některé živiny ve střevech. Za zmínku stojí také zkušenost, že složky v kmínu pomáhají předcházet syndromu dráždivého tračníku.
2) Bohatý zdroj železa
Semena kmínu jsou velmi bohatá na železo – ve skutečnosti jedna čajová lžička tohoto koření obsahuje až 1,4 miligramy železa, což je zhruba 17,5 % doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Nedostatek tohoto důležitého minerálu je často spojován se závažnými problémy a nepříjemnými příznaky, jako je například anémie. S problémy se nejčastěji potýkají mladé ženy po menstruaci, ženy po porodu a mnohdy také děti. Abyste proto předešli problémům, neváhejte zařadit kmín do svého pravidelného jídelníčku.
3) Obsahuje prospěšné sloučeniny
Kmín obsahuje řadu rostlinných sloučenin, které jsou spojovány s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně terpenů, fenolů, flavonoidů a alkaloidů. Některé z nich působí také jako antioxidanty, což jsou účinné látky snižující poškození organismu způsobené volnými radikály. Právě díky tomu by mohla pravidelná konzumace tohoto koření prospívat očistě těla a ochraně krevního oběhu. Stejně tak jsou mnohé z těchto složek spojovány s nižším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.
4) Pomáhá při cukrovce
Některé složky kmínu pomáhají snižovat příznaky cukrovky a dokonce chránit před jejím rozvojem. To především díky tomu, že snižují tvorbu konečných produktů pokročilé glykace, kterými diabetes poškozuje organismus – ty vznikají samovolně při dlouhodobě vysoké hladině cukru v krvi, jako je tomu právě u cukrovky. Kromě toho jsou tyto nepřátelské látky často zodpovědné za poškození očí, ledvin, nervů a malých cév. Je ovšem důležité zmínit, že vědci vyžadují více studií, které by tyto informace dokázaly potvrdit.
5) Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Pravidelná konzumace kmínu má také velmi pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Ve skutečnosti toto lahodné koření dokáže snížit již během půl měsíce hladinu špatného cholesterolu až o 10 %. Vědci ovšem stále neví, co stojí za těmito účinky, a proto vyžadují další studie a výzkumy, které by jim tuto vlastnost pomohly pochopit.