Cibule nejen jako oblíbená surovina: Je plná antioxidantů a prospívá zdraví srdce

Cibule je typická svou chutí i vůní.  Někteří ji nemusí, jiní ji milují, ale spousta jídel se bez ní neobejde. A může se pochlubit obsahem antioxidantů i protirakovinnými sloučeninami.

i Zdroj fotografie: Peachyeung316 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Léčivé vlastnosti cibule byly využívány už od starověku. Už tehdy byla používána k léčbě bolestí hlavy, srdečním chorobám i pro léčbu vředů v ústech. Jako většina zeleniny i cibule je důležitá pro zdraví. Cibule je ve skupině rostlin spolu s česnekem, šalotkou, pórkem a pažitkou. Obsahuje vitamíny, minerály i účinné rostlinné sloučeniny, které podpoří vaše zdraví mnoha způsoby. Dietoložka Amy Richter, RD vysvětluje, že se cibule může pochlubit obsahem vitamínu C, B i draslíku.

Cibule je bohatá na živiny

Cibule se může pochlubit skvělým poměrem – nízký obsah kalorií vůči vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Speciálně se cibule pyšní vysokým obsahem vitamínu C, který se podílí na imunitě, produkci kolagenu, opravě tkání i vstřebávání železa. Bohatá je i na vitamín B, včetně kyseliny listové i vitamínu B6. Ty mají důležitou roli v metabolismu, tvorbě červených krvinek i nervových funkcí. Cibule poskytne i draslík, který mnoho lidí postrádá.

Podporuje zdraví srdce a je nabitá antioxidanty

Cibule se pyšní vysokým obsahem antioxidantů. To jsou sloučeniny, které zmírňují oxidaci, což je proces vedoucí k poškození buněk a také přispívá k různým onemocněním. Antioxidanty snižují hladinu cholesterolu, triglyceridů a bojují také proti zánětům. Zejména červená cibule obsahuje antokyany, což jsou pigmenty dodávající červené cibuli sytou barvu. A hlavně chrání před srdečními chorobami, určitými typy rakoviny i cukrovkou.

iZdroj fotografie: Flickr

Cibule ukrývá i protirakovinné sloučeniny i kontroluje hladinu cukru v krvi

Konzumace česneku i cibule je spojována s nižším rizikem některých typů rakoviny, konkrétně rakoviny tlustého střeva, žaludku a konečníku. Tyto vlastnosti se pojí s obsahem sloučenin síry a flavonoidními antioxidanty v cibuli. Mezi flavonoidní antioxidanty, které mohou inhibovat růst nádorů, se řadí fisetin a quercetin, jež se vyskytují více v červené cibuli. Quercetin i sloučeniny síry jsou nápomocné také při snížení vysoké hladiny cukru v krvi.

Cibule poskytne antibakteriální vlastnosti i zvýší hustotu kostí

Cibule může vyhrát i souboj s potencionálně nebezpečnými bakteriemi, jako je například Escherichia Coli či Staphylococus aureus. Dokáže totiž inhibovat jejich růst. Je známo, že na posílení kostí mají pozitivní vliv mléčné výrobky, ale cibule se touto vlastností může pochlubit také. Kromě toho je cibule bohatým zdrojem prebiotik, čímž zlepšuje trávení i bakteriální rovnováhu ve střevech a napomáhá imunitnímu systému. Ideální je konzumace syrové cibule, jelikož vařením může ztratit nejednu cennou látku.

Do jakého receptu využíváte syrovou cibuli vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články