Čaj z cibulových slupek podpoří imunitu a účinně zbaví migrén

Cibule je jedinečná potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Obzvláště účinné se ovšem ukázaly její slupky.

cibulový čaj i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibule je velmi výživná potravina, která podle lékařky Amy Richter nabízí řadu pozitivních benefitů pro lidské zdraví, jako je například podpora zdraví srdečního svalu, regulace hladiny cukru v krvi a zvýšení hustoty kostí. Mnoho lidí si ovšem neuvědomuje, že mnoho jejích prospěšných složek se nachází také v její slupce, která běžně končí v koši. Pokud si je však ponecháte, můžete si z nich připravit jedinečný léčivý čaj, který vás ochrání před mnoha nemocemi a podpoří vaše zdraví téměř v každém směru. 

Jedinečný nápoj z cibulových listů 

Cibule obsahuje obrovské množství různých vitamínů a minerálů a její šťáva je v tradiční medicíně považována za jedinečné přírodní antibiotikum, které dokáže bojovat proti stafylokokům, streptokokům, tuberkulóze, záškrtu a mnoha virovým onemocněním. Stejně tak však podporuje vylučování toxinů, což z ní dělá skvělý detoxikační prostředek – podle mnoha zastánců tradiční medicíny navíc disponuje protirakovinnými vlastnostmi. To vše za velmi malou cenu a snadnou přípravu.

Mnoho lidí při přípravě cibule vyhazuj její slupky, což je velká škoda. Jedná se totiž o nejcennější složku rostliny, ze které si můžete připravit zdravý cibulový čaj. Tento neobvyklý nápoj dokáže posílit obranyschopnost vašeho těla a vyléčit mnoho nepříjemných problémů, včetně zažívacích potíží a onemocnění dýchacích cest. Těmito účinky cibule disponuje především díky obsahu složek, jako jsou zejména: 

  • kvercetin
  • vitamín C
  • karoten
  • vitamín E
  • železo 
  • draslík
  • vápník


Mezi nejúčinnější látku patří právě kvercetin, jedinečný antioxidant, o kterém je ve světě medicíny známo, že pomáhá snižovat riziko vzniku krevních sraženin, mozkové mrtvice a dokonce také srdečního infarktu – stejně tak dokáže inhibovat růst mnoha typů rakoviny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zdravotní přínosy čaje 

Čaj z cibulových slupek má velmi specifickou chuť a vůni, které vás možná překvapí, a to ne zrovna v dobrém slova smyslu. Tyto nevýhody však velmi snadno vyváží jeho jedinečné složení a zdravotní přínosy pro vaše tělo. Mezi ty patří především:

  • zmírnění otoků a bolesti nohou 
  • antihistaminové účinky, které tlumí projevy alergie  
  • lepší trávení a ochrana před plynatostí
  • odstranění těžkých kovů a dalších toxinů z těla 
  • stabilizace krevního tlaku
  • zmírnění příznaků migrén a snížení častosti jejich výskytu
  • podpora zdraví srdce a ochrana cév
  • lepší obranyschopnost imunitního systému
  • nižší riziko vzniku nadváhy
  • normalizace metabolismu
  • léčba onemocnění dutiny ústní, jako je stomatitida a gingivitida
  • lepší zrak a ochrana před šedým zákalem
  • zmírnění příznaků cystitidy 
  • zmírnění bolestí při menstruaci 
  • regulace cukru v krvi  

Příprava domácího léku 

Příprava čaje z cibulových slupek je velmi snadná. Na jednu porci budete potřebovat slupky ze dvou středně velkých cibulí. Jakmile je získáte, stačí je nechat vařit 15 minut v množství dvou šálků vody a tekutinu poté scedit přes sítko. Jakmile tekutina vychladne, můžete ji začít rovnou konzumovat – a to nejlépe čtvrt šálku třikrát denně, 30 minut před hlavními jídly. Pokud na vás bude jeho chuť příliš výrazná, můžete jej smíchat s medem, limetkou, mátou, citronovou šťávou nebo černým rybízem. Tyto lahodné potraviny mu navíc dodají další zdravotní přínosy. 

Jak se čaj z cibulových slupek osvědčil vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články