Pokud jste se doteď vyhýbali mikrovlnné troubě jako nějakému zlu poté, co vám přítel řekl, že zabíjí všechny živiny v dohledu, je tu dobrá zpráva. Vaše mikrovlnka není ďábel.
Mnozí lidé tvrdí, že mikrovlnná trouba zabíjí všechny nebo většinu existujících živin v potravinách. Ačkoli zahrnuje záření, ohřívání jídla a zeleniny tímto způsobem opravdu všechny nutrienty nezničí.
Vše záleží na tom, jak moc budete ohřívat
Jako každý způsob ohřevu může také mikrovlnná trouba do jisté míry ovlivnit obsah živin. Buďte bez obav, nepřinese vám škodlivé záření. Funguje to jen tak, že se molekuly v potravinách pohybují a narážejí do sebe, což způsobuje teplo. Jakákoli forma vaření nějakým způsobem ovlivňuje živiny, protože některé z nich mohou být citlivé na teplo. Výhodou ohřevu v mikrovlnné troubě je, že často nemusíte přidávat tolik vody jako v případě vaření zeleniny na sporáku.
Jak působí ohřev na potraviny
Mikrovlnná trouba má jednu nevýhodu, a to tu, že se zahřívá zvenčí, tudíž jídlo může být horké na povrchu a ne uvnitř. Pokud jde o bezpečnost potravin, pokud něco ohříváte, musíte jídlo pravidelně promíchávat, aby se i střední část dostatečně zahřála. Nakonec je jen na vás, jak se rozhodnete ohřívat nebo vařit jídlo. Pokud se vám nelíbí myšlenka ohřevu v mikrovlnné troubě, rozhodněte se místo toho pro ohřev na kamnech nebo na sporáku.
Tipy od nás
- Často míchejte, abyste zabránili jakékoli kontaminaci potravin, zejména při ohřívání rýže.
- Přidejte jen trochu vody, jelikož ji u zeleniny nemusíte používat tolik. Jen pár lžiček je v pořádku.
- Naučte se chápat svoji mikrovlnku, abyste předešli nadměrnému nebo nedostatečnému uvaření. Zjistěte si nejprve, jak silná je vaše mikrovlnná trouba.