Slunečnicová semínka nejsou vhodná jen na výrobu oleje. Obsahují rostlinné sloučeniny a živiny, které snižují riziko srdečních onemocnění, zánětů i cukrovky 2. typu.
Slunečnicová semínka se přidávají do tyčinek, vícezrnného chleba, ale jsou vhodnou svačinkou i samy o sobě. Ve většině případů se praží, aby se zlepšila jejich chuť, i když se dají koupit i syrová. Semínka se mohou pochlubit vysokým obsahem vitamínu E a selenu. Ty mají společnou vlastnost, že fungují jako antioxidanty, a tudíž chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. Marsha McCulloch, MS, RD zmiňuje, že tuto schopnost podpoří i flavonoidy a fenolové kyseliny, které také plní roli antioxidantů.
Snižují záněty
Mezi nejdůležitější zdravotní přínosy patří pomoc při snižování zánětu. Slunečnicová semínka za tuto vlastnost vděčí flavonoidům a dalším rostlinným sloučeninám. Krátkodobý zánět je přirozenou imunitní reakcí, ale proti tomu chronický zánět je rizikovým faktorem mnoha onemocnění. Zvýšená hladina zánětlivého markeru C-reaktivního proteinu v krvi je spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob i cukrovky 2.typu. Slunečnicová semínka jsou schopna hladinu tohoto proteinu snížit.
Snižují riziko srdečních chorob
Mezi nejzásadnější rizikové faktory srdečních onemocnění patří vysoký krevní tlak. Díky jedné sloučenině jsou slunečnicová semínka schopná blokovat enzym, který způsobuje zúžení cév. Tím dochází k uvolnění cév a snížení krevního tlaku. Ke snížení krevního tlaku přispívá i hořčík, který je obsažený ve slunečnicových semínkách. Podpoří ho i nenasycené mastné kyseliny – zejména kyselina linolová, která pomáhá také snižovat cholesterol.
Účinky slunečnicových semínek na hladinu cukru v krvi
Diabetes neboli cukrovka 2.typu se řadí mezi časná onemocnění. Slunečnicová semínka mohou pomoci se snížením krevního cukru. Vděčí za to nejspíše rostlinné sloučenině, konkrétně kyselině chlorogenové. Bylo zjištěno, že přibližně 30 gramů slunečnicových semínek denně pomohlo snížit hladinu cukru krvi nalačno o 10 % za období 6 měsíců. I přidání semínek do chleba a podobně může pomoci snížit účinek sacharidů na hladinu cukru v krvi. Díky tukům a bílkovinám ze semínek dochází k pozvolnějšímu uvolňování cukrů.
Možné nevýhody či komplikace konzumace slunečnicových semínek
Slunečnicová semínka jsou zdravá, jejich konzumace však s sebou nese i jisté nevýhody. Semínka jsou bohatá na živiny, ale mají také relativně vysoký obsah kalorií. Skořápky, které lidé často konzumují, obsahují hodně sodíku. Problémem může být i obsah kadmia. Slunečnice ho přijímají z půdy a ukládají právě do semen. Při konzumaci naklíčených semen se jako největší riziko jeví možná kontaminace určitými bakteriemi. Ve výjimečných případech může nadměrná konzumace způsobit zácpu. Stejně tak se ojediněle může objevit i alergická reakce.