Brambory jsou zdrojem antioxidantů, pomohou na krevní cukr a zlepší trávení

Brambory nejsou jen skvělou přílohou. Možná vás překvapí, že jsou bohaté na vitamíny, minerály a mohou pomoci k lepší imunitě i potlačení chuti k jídlu.

i Zdroj fotografie: Thomas Tolkien / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mezi důvody oblíbenosti brambor se zajisté řadí i fakt, že jsou relativně levné, snadno se pěstují a mohou se pochlubit vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Bezpochyby patří i mezi dobré zdroje antioxidantů, čímž mohou snížit riziko rozvoje chronických onemocnění, mezi která řadíme srdeční choroby či cukrovku. Ryan Raman, MS, RD uvádí, že brambory mohou pomoci zlepšit kontrolu krevního cukru a jsou zcela přirozeně bez lepku, což zajisté ocení nejen lidí s celiakií.

Seznamte se, představují se brambory

Brambory mají své místo v kuchyni jisté už od dávných dob. Důvodů k tomu je hned několik. Mnoho lidí ani netuší, že kromě skvělé přílohy jsou také vynikajícím zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Je nutné říct, že nutričně bohatší jsou brambory se slupkou. Je obecně známo, že brambory jsou převážně tvořeny sacharidy. Ne každý však ví, že obsahují i značné množství vlákniny, vitamínu C i B6. Dále je podstatné i zastoupení draslíku, manganu, hořčíku či fosforu. Je nutné dodat, že nutriční složení je závislé na odrůdě i způsobu přípravy.

Jsou zdrojem antioxidantů i pomocníkem v kontrole krevního cukru

Antioxidanty jsou sloučeniny, které jsou schopné v těle neutralizovat potenciálně škodlivé molekuly, které se označují jako volné radikály. Když dojde k nahromadění volných radikálů, zvyšuje se riziko vzniku chronických onemocnění. Lepším zdrojem antioxidantů jsou barevné brambory. Brambory se chlubí i obsahem rezistentního škrobu, který není plně štěpen a absorbován tělem. Tím pádem je pak tělo efektivnější při odstraňování přebytečného cukru v těle a tím se zlepšuje kontrola krevního cukru.

iZdroj fotografie: Freepik

Pomohou zlepšit trávení a jsou přirozeně bez lepku

Výše zmíněný rezistentní škrob má také velkou roli v lepším trávení. Ve chvíli, kdy se rezistentní škrob dostane do tlustého střeva, se totiž stává potravou pro potřebné střevní bakterie. Právě tyto bakterie ho přemění na mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Ty jsou spojovány se snížením zánětu v tlustém střevě, zlepšením obranyschopnosti tlustého střeva i nižším rizikem vzniku kolorektální rakoviny. Kromě toho brambory neobsahují lepek, což je vhodné pro lidi trpící celiakií. Bezlepková dieta je jednou z nejoblíbenějších na světě.

Jsou syté a jejich použití je univerzální

Brambory nejsou jen výživné, ale také syté. Potraviny, které jsou schopné člověka zasytit, jsou vhodné při hubnutí a regulaci váhy. Brambory také mohou zvyšovat hladinu hormonů plnosti, jako je například cholecystokinin. Mezi výhody zajisté patří i jejich všestrannost a díky tomu je snadné jejich zařazení do jídelníčku. Je nutné si dát pozor na smažení, které zvyšuje obsah kalorií. Ideální je jejich konzumace i se slupkou. Například jejich pečení v troubě s lehkým pokapáním olivovým olejem.

Na jaký způsob si připravujete brambory nejčastěji?

Zdroj: Heathline
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články