Přesto, že je stárnutí nevyhnutelné, není třeba stárnout dříve, než je nutné. Tyto potraviny stárnutí zpomalují a pomáhají zachovat zdraví do vysokého věku.
Stáří je pro mnoho lidí strašákem, proti kterému se snaží bojovat. Životní styl, a především strava, může v tomto boji hodně pomoci nebo naopak přitížit. Správným výběrem stravy můžete výrazně ovlivnit rychlost stárnutí, kondici, vzhled, kvalitu života i rizika mnoha onemocnění. Jak vysvětluje expertka na výživu Amy Richter, RD, mnoho potravin může pomoci proces stárnutí zpomalit, například tím, že podporují zdravou pokožku.
10 potravin, které podporují zdravé stárnutí
Přestože strava sama o sobě není samospásná, konzumace některých potravin podporuje zdravé a pomalejší stárnutí. Obecně se snažte vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám a jídlům s vysokým množstvím tuků a rafinovaných cukrů. Naopak zvyšte příjem zdravých bílkovin a tuků a potravin s vysokým množstvím antioxidantů. Obzvláště prospěšná je zejména následující desítka potravin.
1. Rajčata
Rajčata jsou bohatá na silný antioxidant lykopen. Ten pomáhá snižovat riziko některých chronických onemocnění a má velmi příznivý vliv na pokožku. Obzvlášť, když je konzumujete ve spojení se zdravými tuky. Například v jedné studii se u žen, které denně pily nápoj bohatý na antioxidanty obsahující lykopen, sójové izoflavony, rybí tuk a vitaminy C a E, po 15 týdnech měřitelně snížila hloubka vrásek. Spojení s tuky je důležité proto, že díky nim se lykopen v těle mnohem lépe vstřebává.
2. Avokádo
Dalším zdravým ovocem, které prospívá především pokožce, je avokádo. Jeho vysoký obsah mononenasycených tuků zlepšuje stav pokožky tím, že podporuje zdravou kožní membránu. Obsahuje také velké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům, jež orgány, včetně kůže, poškozují a urychlují jejich stárnutí.
3. Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej také obsahuje značné množství zdravých tuků a antioxidantů, které pomáhají snižovat oxidační poškození a také zánětlivé procesy v těle. Dle výzkumů snižuje pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje riziko chronických onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, diabetes 2. typu a dokonce i některé typy rakoviny.
4. Tučné ryby
Tučné mořské ryby, jako je například losos, obsahují velké množství zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají proti srdečním chorobám, zánětům a mnoha dalším problémům. Z výzkumů navíc vyplynulo, že omega-3 mastné kyseliny podporují kožní bariéru a snižují zánětlivé procesy v kůži.
5. Zelenina
Zelenina obecně je skvělým zdrojem mnoha vitaminů a antioxidantů. Některé druhy jako například mrkev a dýně jsou bohaté na beta-karoten, který chrání pokožku před UV zářením způsobujícím předčasné stárnutí kůže. Listová zelenina, paprika, rajčata a brokolice zase obsahují velké množství vitaminu C, který hraje mimo jiné klíčovou roli při tvorbě kolagenu. Kolagen je nejdůležitějším stavebním prvkem pokožky, ale jeho produkce začíná po 25. roce života klesat, proto je potřeba jej pravidelně doplňovat.
6. Zelený čaj
Velké množství výrobků pro péči o pleť obsahuje extrakt ze zeleného čaje. Důvodem jsou jeho antioxidační a protistárnoucí vlastnosti. Zelený čaj má obzvláště vysoký obsah antioxidantů zvaných polyfenoly. Ty mohou dle výzkumů kromě ochrany pokožky před stárnutím také snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, neurologického poklesu a dalších chronických onemocnění.
7. Hořká čokoláda nebo kakao
Dalším skvělým zdrojem polyfenolů je kakao a hořká (vysokoprocentní) čokoláda. Nejvíce zastoupeným typem polyfenolů v kakaových bobech jsou flavonoidy. Výzkumy je často spojují s řadou zdraví prospěšných účinků, například s nižším rizikem srdečních onemocnění a diabetu 2. typu. Napomáhají též zachování kognitivních funkcí a zpomalují proces stárnutí.
8. Lněná semínka
Tato superpotravina také obsahuje velké množství polyfenolů. Kromě výše zmíněných výhod pomáhají lněná semínka chránit také před rakovinou prsu (kvůli vysokému obsahu lignanů). Jsou také skvělým zdrojem omega-3, která napomáhá udržovat hydrataci a pružnost pokožky.
9. Granátová jablka
Toto ovoce má vysoký obsah vlákniny, draslíku a vitaminu K, které podporují zdraví srdce. Navíc jsou bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy, třísloviny, fenolové kyseliny a lignany. Pravidelná konzumace těchto látek prokazatelně snižuje poškození kůže UV zářením a výskyt hnědých skvrn způsobené slunečním zářením. Podporují také tvorbu kolagenu a chrání ten, který již v kůži obsažen je.
10. Kolagenové peptidy
Kolagen se nachází především v kůži a kloubech. Jedná se o vůbec nejrozšířenější bílkovinu v těle a jeho úbytek vede ke známkám stárnutí pleti, jako jsou vrásky a povislá kůže. S přibývajícím věkem je tedy důležité zařazovat do jídelníčku více potravin, které syntézu kolagenu podporují. Patří mezi ně potraviny bohaté na bílkoviny a vitamin C, jako jsou tučné ryby, vejce, listová zelenina, paprika, ořechy a semena, citrusy a bobulovité ovoce.