Železo je pro tělo nepostradatelný prvek. Stojí a padá s ním celý proces krvetvorby. Červené krvinky bez něj nemohou transportovat kyslík. Doplnit ho je přitom tak snadné.
Anémie znamená, že máte málo červených krvinek. Může za to snížená tvorba hemoglobinu, což je bílkovina potřebná k jejich tvorbě. Hemoglobin se skládá z červeného krevního barviva a železa. Právě železo na sebe dokáže vázat kyslík a opět ho uvolňovat tam, kde je ho v těle třeba. Dietetička Kathy W. Warwick doporučuje k doplnění železa sáhnout jako první po potravinách, které ho v hojné míře obsahují. Doplňky stravy s železem by měly být až volbou číslo dvě.
Jablka a granátová jablka
Obyčejné jablko obsahuje dostatek živin a železa, které tělo potřebuje pro správnou funkci krvetvorby. Ne nadarmo se povídá o jednom jablku denně, které od vás udrží doktora v uctivé vzdálenosti. Kdo by chtěl jíst něco exotičtějšího než obyčejné jablko, může sáhnout po granátovém jablku. Je bohaté na železo a vitamíny A, C a E. Navíc obsahuje kyselinu askorbovou, která pomáhá železu se lépe vstřebat.
Banány a další ovoce přetékající železem
Banány kromě železa obsahují také vitamín B a kyselinu listovou. A protože v lidském těle všechno souvisí se vším, je vitamín B další nezbytnou složkou pro správnou tvorbu červených krvinek. Aby se železo správně vstřebalo, musíte tělu dodat vitamín C. Nejlepší je pomerančová šťáva z čerstvých pomerančů nebo jeden pomeranč denně. Mezi další skvělé ovoce s obdobnými účinky patří broskev. Můžete ji střídat s pomerančem.
Kešu ořechy a semínka
Velké množství ořechů a semínek obsahuje dostatek železa. Mezi ně patří především kešu ořechy, dýňová semínka, pistácie, konopná semínka, slunečnicová semínka a piniové oříšky. Je úplně jedno, zda si je dáte syrové nebo pražené, množství železa v nich zůstane podobné.
Nevsázejte na listovou zeleninu
Abyste nezůstali pouze u ovoce, velký obsah železa nabízí listová zelenina. Má to ale drobný háček. Nelze se na ni spoléhat jako na jediný zdroj železa. Listová zelenina obsahuje oxaláty, které se mohou vázat se železem, což brání jeho vstřebávání. Abyste z listové zeleniny vytěžili železa co nejvíce, jezte k ní potraviny bohaté na vitamín C, který pomůže zvýšit vstřebávání železa.
A jak poznáte, že trpíte anémií? Toto jsou jasné příznaky anémie.