Do jablka vložil několik hřebíků, pro zdraví člověka je to velmi důležité

Jablko propíchané hřebíky připomíná spíš druh moderního umění než recept, který slibuje doplnění železa. Přesto byl v historii hojně doporučován.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Anémie je stav, kdy tělo trpí nedostatkem červených krvinek. Hlavním důvodem bývá nedostatek železa ve stravě. Existuje mnoho lidových rad, jak rychle a snadno doplnit železo, přesto nejlepší bývá získávat ho z potravin, které ho přirozeně obsahují větší množství. Proto by měl být zdravý jídelníček pestrý, aby nedocházelo k nedostatku vitamínů a minerálů v těle.

Co se děje v těle při anémii?

K výrobě červených krvinek tělo potřebuje železo. Jakmile ho nemá, počet červených krvinek klesá. Tělu tak chybí dopravci kyslíku a živin do buněk, takže přichází první problémy, jako jsou únava, nevýkonnost, bledost. Později přichází zadýchávání i při méně náročných činnostech a poruchy srdečního rytmu. Proto je důležité dbát na dostatek železa ve stravě. Ačkoli lidové rady mají své vychytávky.

Hřebíky v jablku – zázračný lék?

Co budete potřebovat?

  • 1 jablko,
  • 4 hřebíky
  • a měděný drát.

Postup přípravy receptu:

  1. Omyjte a utřete jablko.
  2. Hřebíky a měděný drát důkladně očistěte alkoholem a nechte uschnout.
  3. Zapíchněte hřebíky a drát do jablka kolem jádřince.
  4. Nechte v jablku alespoň 12 hodin.
  5. Vyjměte hřebíky a drát a jablko snězte. Buď ho snězte celé nebo si z něj udělejte smoothie. Také ho můžete sníst strouhané, to už je na vás. Můžete přidat pár kapek citronu, vitamín C pomáhá vstřebávat železo.
  6. Potom vložte hřebíky a měděný drát do jiného jablka na dalších 12 hodin.
  7. Takto to dělejte nejméně 7 dní. Jablko vždy jezte celé.
Žena z profilu jak jí jablko na modrém pozadí iZdroj fotografie: Freepik

K čemu tento recept je?

Podle babských rad se obsah železa v hřebíku rozpustí v jablku, protože vlhkost v jablku napomáhá oxidaci. Je to údajně způsob, kterým lze doplnit železo. Samozřejmě můžete tento recept vyzkoušet, pokud pečlivě umyjete hřebíky a drát, pak je to naprosto neškodné. Hřebíky sice obsahují železo, ale ne ve formě, kterou by tělo mohlo jakkoli vstřebat, natož využít. Zaměřte se proto na potraviny s vysokým obsahem železa. A hřebíky si šetřete na kutění.

Jaká je vaše oblíbená babská rada, která vás spíš pobavila?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články