Bolesti kloubů uleví domácí mast. Stejné přísady se používají na masti z lékárny

Přírodní prostředky na léčbu různých neduhů jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Ne jinak je tomu u této domácí masti proti bolesti svalů a kloubů.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Bolesti svalů a kloubů trápí lidi bez ohledu na věk či pohlaví. Mnoho lidí je nuceno používat denně léky a masti proti bolesti, aby byli vůbec schopni fungovat. Zároveň se však stále větší množství lidí obává vedlejších účinků léků na předpis či volně prodejných chemických léčiv. Vrací se proto k přírodním lékům, které jsou mnohdy stejně účinné jako látky syntetické, ale nemají vedlejší účinky. Mnoho z těchto přírodních látek se navíc do mastí z lékáren přidávají tak jako tak. Vyzkoušejte tuto domácí mast.

Jak kajenský pepř působí na bolest svalů

Hlavní složkou masti je kajenský pepř. Indiáni používali kajenský pepř jako lék již před 9 000 lety, a to především proti bolesti. Pálivá a ostrá chuť kajenského pepře je způsobena hlavně látkou známou jako kapsaicin, která pomáhá tlumit bolest. Kapsaicin totiž snižuje množství tzv. látky P, chemické látky, která přenáší zprávy o bolesti do mozku. Když je látky P méně, zprávy o bolesti se již nedostanou do mozku a vy proto logicky pocítíte úlevu. Kapsaicin se často doporučuje při následujících stavech:

  • Bolesti kloubů: Z výzkumů vyplývá, že kapsaicin pomáhá zmírnit bolesti způsobené osteoartritidou a revmatoidní artritidou, stejně jako bolesti kloubů nebo svalů způsobené fibromyalgií či jinými příčinami.
  • Pásový opar: Kapsaicin mírní, dle dostupných studií, bolest nervů při pásovém oparu a jiných bolestivých kožních stavech (postherpetická neuralgie).
  • Pooperační stavy: Kapsaicin snižuje bolest po operaci, dle výzkumů například po mastektomii nebo amputaci.
  • Neuropatie: Podle výzkumů pomáhá kapsaicin proti bolesti způsobené poškozením nervů v chodidlech nebo nohách v důsledku cukrovky, tzv. diabetické periferní neuropatie. Zdá se však, že kapsaicin neúčinkuje na periferní neuropatii způsobenou HIV.
  • Bolest dolní části zad: Několik studií naznačuje, že kapsaicinový krém může snížit bolest dolní části zad.

V masti je několik dalších léčivých složek

Tato domácí mast je plná dalších složek, které pomáhají uvolnit unavené a bolavé svaly a některé z nich dokonce léčí bolesti kloubů. Pokud se vám podaří je sehnat v bio kvalitě, je to ideální:

iZdroj fotografie: Piqsels

Kokosový olej

Skvěle vyživuje pokožku. Má antibakteriální vlastnosti, takže je ideálním základem pro tvorbu mastí. Z výzkumů navíc vyplývá, že kokosový olej má vlastní protizánětlivé a bolest zmírňující vlastnosti.

Kakaové máslo

Také skvěle vyživuje pokožku a snadno se vstřebává. Stejně jako čokoláda obsahuje vysoké množství antioxidantů.

Zázvor

Zázvor se v tradiční čínské a indické medicíně používá již po staletí. Má přirozené protizánětlivé a zahřívací účinky. Když se jím potírají svaly, pomáhá stimulovat průtok krve. Tím se do nich dostává čerstvá krev, která přináší nové imunitní buňky.

Kurkuma

Má podobné účinky jako zázvor. Je to koření s velmi dlouhou historií používání v přírodní medicíně. Kurkuma vám pomůže snížit otoky a zbavit se zánětů v těle.

Esenciální olej z máty peprné

Obsahuje mentol, který je při bolestech svalů také velmi účinný. Sníží bolest a uvolní svaly. Esenciální olej z máty peprné oblast ochladí a poskytne podobnou úlevu jako led.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak domácí mast vyrobit

Potřebné ingredience:

  • ¼ šálku kokosového oleje
  • ¼ šálku bio kakaového másla (pokud ho nemůžete sehnat, použijte extra kokosový olej)
  • ¼ šálku včelího vosku (nastrouhaného, aby se snadněji rozpouštěl)
  • 2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička zázvorového prášku
  • 10 kapek esenciálního oleje z máty peprné

Příprava: 

  • Ve skleněné nádobě smíchejte kokosový olej, kakaové máslo a včelí vosk a vložte ji do hrnce, kde se připraví vodní lázeň.
  • Neustále míchejte, dokud se přísady zcela nerozpustí.
  • Přidejte kajenský pepř, kurkumu a zázvor a asi minutu míchejte.
  • Odstavte hrnec z ohně a přidejte mátový olej.
  • Nalijte směs do skleněné nádoby a než ji uzavřete víčkem, nechte ji vychladnout.

Skladování: 

Kvůli absenci konzervačních látek je nejlepší mast skladovat v chladničce a spotřebovat do 2 měsíců. 

Jaké jsou vaše zkušenosti s domácími mastmi?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články