Čočka a obecně luštěniny mají velice blahodárné účinky. Stačí jich konzumovat alespoň 2 hrnky týdně a budete fit.
Čočka je mimořádně všestranná. Nejenže skvěle doplňuje obědy a večeře, ale překvapilo by vás, jak chutná může být jako občerstvení, a dokonce i ke snídani. Čočka, např. společně s fazolemi a cizrnou, patří mezi luštěniny, které lze snadno označit za superpotraviny. Jsou totiž nabité zdravými rostlinnými bílkovinami, vitamíny, minerály a vlákninou. Jíst tento druh bílkovin místo červeného masa může rapidně snížit riziko hned několika nemocí. Není divu, že se doporučuje jíst 1,5 až 3 hrnky luštěnin týdně.
Pozitivní účinky, které má čočka na vaše orgány
Luštěniny, včetně čočky, se chlubí obsahem zvláštního druhu vlákniny, jenž snižuje hladinu cholesterolu. Nazývá se viskózní. Jako součást stravy s nízkým obsahem nasycených tuků pro zdravé srdce může denní dávka luštěnin snížit „špatný“ cholesterol o 4 až 5 procent. Z praktického hlediska nahrazení části masa fazolemi či čočkou také šetří peníze.
Čočka má i dobré účinky na vaše střeva. Kromě bohaté vlákniny obsahuje také rezistentní škrob a prebiotika nazývaná oligosacharidy. Ty slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Střevní mikroflóra je komplexní a důkladně vyvážený systém, který při narušení může udělat pěknou neplechu. S luštěninami se tomu můžete vyhnout.
Další účinky: podpořte metabolismus a předcházejte rakovině
Dalším plusem je to, že je čočka vynikajícím zdrojem vlákniny. Tato živina napomáhá k utlumení neustálého pocitu hladu. Zkrátka se budete cítit déle syti, díky čemuž můžete snadno předcházet přejídání. To znamená, že při zakomponování luštěnin do vaší stravy můžete shodit kila i bez drastických diet.
Čočka má výjimečně vysoký obsah folátu, což může pomoci chránit hned před několika typy rakoviny. Mezi nimi je i například rakovina hlavy, krku, jícnu a slinivky břišní. Studie klinické výživy zjistila, že u lidí, kteří konzumovali nejvíce čočky, byla o 37 % nižší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu oproti lidem, kteří jedli luštěniny zřídka.
Rizika a vedlejší možné účinky čočky
Stejně tak jako fazole může čočka bohatá na vlákninu způsobit plynatost a nadýmání, pokud není běžnou součástí vaší stravy. Počínaje malými porcemi můžete dát trávicímu systému šanci se přizpůsobit. Čočka může také způsobit nepohodlí, pokud jste citliví na tzv. FODMAP potraviny, které mohou kvasit v tlustém střevě a způsobit zažívací nepohodlí.
Nedávný výzkum však zjistil, že oplachování čočky po vaření s tímto může pomoci. A co skutečnost, že obsahuje lektiny, rostlinné bílkoviny, o nichž někteří tvrdí, že mají negativní účinky na zdraví? Obavy z lektinů jsou přehnané. I kdyby pro někoho byly problémem, čočka není na vině. Při vaření se v ní „deaktivují“ a potíže již nehrozí.