Fíky pěstovali už naši předkové. V současnosti jen málo lidí ví, jak skvělé účinky na zdraví mají. Až zjistíte, s čím vším pomohou, jistě je zařadíte do jídelníčku i vy.
Fíky patří k nejzdravějším druhům ovoce. Pěstovali je už staří Egypťané, dokonce o nich najdete zmínky i v Bibli. Je tudíž docela možné, že lidé pěstovali fíky ještě před obilninami a luštěninami. Dietetička Katherine Marengo říká, že konzumovat fíky můžete sušené i čerstvé, obě varianty v sobě ukrývají ohromné množství antioxidantů, vitamínů a rostlinných sloučenin, které mají léčivé vlastnosti.
Fíky pomáhají zlepšit trávení
Fíky jsou bohaté na přírodní vlákninu. To znamená, že vám pomohou efektivně vyřešit problémy se zácpou. Velké množství přírodní vlákniny pomáhá zdravé funkci střev, takže se nemusíte bát ani zácpy, ale ani průjmu. Dokonce pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva.
Fíky mohou pomoci snížit cholesterol
Čerstvé fíky obsahují rozpustnou přírodní vlákninu nazývanou pektin. Tato vláknina snadno projde trávicím traktem, pochytá přebytečný cholesterol a přenese jej do vylučovacího systému, kterým je odstraněn z těla ven.
Fíky mohou pomoci v péči o cévy i srdce
Sušené fíky obsahují látky, které snižují riziko ischemické choroby srdeční. Snižují také množství triglyceridů, které ve velkém množství mohou způsobovat srdeční choroby. Fíky pomáhají pečovat o vaše cévy, dělají je pružnější a usnadňují tak průtok krve. Tím mají efekt na krevní tlak, který touto cestou snižují. Existuje malá studie, která tento účinek fíků potvrzuje.
Regulace hladiny cukru
Fíky pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi díky vysokému obsahu draslíku. Draslík pomáhá zabránit velkým výkyvům hladiny cukru v krvi, čímž diabetikům hodně usnadňuje život. Fíkové listy snižují množství inzulínu, který je potřeba tělu dodávat. Pokud chcete vyzkoušet fíky jako prostředek pro léčbu cukrovky, poraďte se s lékařem.
Fíky si poradí i se žaludečními bakteriemi. Je to jejich další skvělý účinek a zároveň tajemství, proč jsou tak skvělé na srovnání trávení.