Zcela jasné příznaky, které ukazují na to, že vaše játra jsou v ohrožení

Jen málo lidí ví, kdy selhávají játra, říká gastroenterolog MD Carlos Romero-Marrero. A to vás může více vystavit riziku vážných nemocí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vaše játra dělají hodně pro to, aby vás udržela zdravé. Působí jako takový filtr ve vašem těle, který slouží k odstraňování toxinů. Ale když do toho začnete pít alkohol, nebo jíst příliš nezdravé jídlo, můžete mít velké zdravotní problémy. U lidí se selháním jater je větší pravděpodobnost vzniku rakoviny jater.

Zadržování tekutin

Zadržování tekutin je nejčastější známka onemocnění jater, která se objevuje přibližně u 50 procent lidí s cirhózou. Hromadící se tekutina způsobuje roztažení břicha nebo otoky nohou. K tomu dochází, když se ve vašich jaterních žilách vyvine vysoký krevní tlak nebo když vaše játra nejsou schopna vytvářet albumin, což je bílkovina, která brání únikům krve do tkáně.

Možnosti léčby – strava s nízkým obsahem sodíku může přispět ke zmírnění zadržování tekutin. Těžké případy často vyžadují paracentézu pomocí jehly k odtoku břišní tekutiny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Žloutenka

Žloutenka způsobuje tmavší moč a nažloutlý odstín kůže nebo očního bělma. Objevuje se, když se v krvi hromadí bilirubin, což je pigment, který se tvoří při rozpadu červených krvinek. Zdravá játra absorbují bilirubin a přeměňují ho na žluč a to vaše tělo potom vylučuje stolicí.

Možnosti léčby – žloutenka je závažným příznakem selhání jater. Pokud ji máte, musí vás lékař vyšetřit i na transplantaci jater.

Krvácení

Vaše játra normálně cyklují asi 25% vaší krve z hlavní žíly. Ale cirhóza vytváří velkou příležitost ke krvácení. Můžete zvracet krev nebo si třeba všimnout krve ve stolici. Zdravá játra produkují proteiny srážení. Nemocná játra však nemohou a dochází k dalšímu krvácení. Zvětšená slezina shromažďuje krevní destičky z vaší krve. Nízký počet krevních destiček způsobuje krvácení z nosu a krvácení z dásní.

Možnosti léčby – pokud zvracíte krev, okamžitě jděte na pohotovost. Pokud je krvácení silné, mohou implantovat stent, který spojí žíly tekoucí dovnitř a ven z vašich jater a vytvoří novou cestu pro krev.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zmatek

Když vaše játra nejsou schopna filtrovat toxiny, mohou cestovat do vašeho mozku. Výsledný stav, známý jako jaterní encefalopati , může způsobit zmatek, problémy s pamětí a kóma.

Možnosti léčby – standardní léčbou je projímadlo laktulóza. Váže se na toxiny ve vašem tlustém střevě a vyplavuje je, než se dostanou do vaší krve.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Zobrazit další články